On­te­rechte par­keer­boete?

Check binnen een paar minuten kosteloos of je bezwaar kunt maken.

Hoe? Upload een foto van je boete en beantwoord de vragen!

Check jouw boete

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Verschillende soorten parkeerboetes

Er bestaan twee verschillende soorten parkeerboetes:

– Een parkeerboete van de gemeente. Deze parkeerboete krijg je wanneer je niet- of te weinig parkeergeld betaalt.  Zie ook onze pagina over de naheffingsaanslag (parkeerbon).

– Een boete van het CJIB met een M in de rechterbovenhoek. Deze parkeerboetes krijg je omdat je ergens geparkeerd stond waar dit niet mocht.

Voorbeelden van onterechte parkeerboetes

Parkeergeld betalen voor een verkeerd kenteken
Wanneer je per ongeluk parkeergeld betaalt voor een verkeerd kenteken, dan kan je hiervoor niet beboet worden. Dit is bepaald in een zaak uit 2016, door de Hoge Raad. Je hebt wel bewijs nodig van de betaling van het parkeergeld. Dit kan bijvoorbeeld een screenshot zijn van je parkeerapp, of het parkeerkaartje.
Laden en lossen of mensen laten in- of uitstappen
Laden en lossen en mensen laten in- of uitstappen wordt niet aangemerkt als parkeren.  Dit betekent dat je geen boete kunt krijgen voor het parkeren op een parkeerplaats die niet voor jou bestemd is of op een plek waar je niet mag parkeren. Je hoeft ook geen parkeergeld te betalen.  Let wel op: in de rechtspraak is wel bepaald dat het laden en lossen alleen geldt als je voortdurend iets ‘van enige omvang, of enig gewicht’ aan het tillen bent, zoals bij een verhuizing. Een brief op de bus doen wordt niet snel gezien als laden en lossen.
Parkeren in de berm bij een parkeerverbod
De berm vormt geen onderdeel van de rijbaan. Dit is bepaald in een zaak uit 2016, door het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wanneer je een boete krijgt voor het parkeren of stilstaan waar dit verboden is, en je stond in de berm, dan is deze boete onterecht opgelegd.
Parkeerverbod of verbod tot stilstaan geldt alleen voor de kant van de weg waar het bord staat
Wanneer een enkel bord E1 is neergezet (dus niet in een zone variant), dan geldt het parkeerverbod alleen aan de kant van de weg waar het bord is neergezet.   Dit geldt ook voor een verbod om stil te staan (bord E2). Het komt vaak voor dat mensen boetes krijgen terwijl ze stil staan of geparkeerd hebben aan de juiste kant van de weg.
Parkeren met een elektrische auto zonder de auto op te laden.
Parkeerplaatsen voor elektrische auto’s worden nog niet aangeduid met een officieel verkeersbord. De volgende drie versies kun je tegenkomen:

Bij alle drie de borden moet het voertuig een elektrisch of hybride voertuig zijn. Bij bord 1 en bord 2 moet je ook daadwerkelijk de stekker in de auto steken. Bij bord 3 is dit niet noodzakelijk. Krijg je bij bord 3 toch een boete voor het gebruiken van een parkeerplaats met een ander doel dan de aangewezen wijze (R397ea), dan is deze onterecht opgelegd als het wel om een elektrisch voertuig ging.

Heb je een onterechte boete?

Klik op de knop en upload de foto

CameraJe boete wordt geanalyseerd en er wordt automatisch bepaald wat de vervolgstappen zijn.

Beantwoord de vragen

Beantwoord vragen We stellen je een aantal vragen over de situatie zodat we een goed bezwaar kunnen maken.

Klaar!

Klaar voor het bezwaar Is de boete onterecht, dan dienen wij direct bezwaar voor je in.

Maak snel bezwaar

Reviews

Zelf ook een onterechte boete?

Maak bezwaar