Wet Mulder: Alles over Mulder boetes

In 2021 zijn er maar liefst 8.024.118 verkeersovertredingen geconstateerd. Deze verkeersovertredingen vertalen zich naar een Mulder boete. Dit is de boete die je van het CJIB thuisgestuurd krijgt en is te herkennen aan de hoofdletter M die op de boete staat. Wat is een Mulder boete precies en hoe ziet de procedure eruit als je in bezwaar gaat tegen de boete? In onderstaande blog lees je alles wat je moet weten over de mulder wetgeving.

Wat is een Mulder boete?

Laten we bij het begin beginnen. Een Mulder boete is een boete die gegeven wordt bij een lichte verkeersovertreding. Een lichte verkeersovertreding is bijvoorbeeld foutief parkeren, door rood rijden of te hard rijden. De officiële naam van de Mulder wetgeving is Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (WAHV), maar wordt vaak wet Mulder genoemd. Deze naam is te danken aan Albert Mulder, secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en lid van de Raad van State.

Voor invoering van deze wet werden alle bekeuringen strafrechtelijk behandeld als transactievoorstel. Een transactievoorstel is een voorstel van de politie of het OM om een zaak niet te vervolgen indien de betrokkene een boete bedrag betaalt. Omdat boetes zoals te hard rijden, door rood rijden en foutief parkeren veel voorkomen kwam het OM onder grote druk te staan. De wet Mulder is in het leven geroepen om druk weg te nemen bij het OM.

In bezwaar gaan tegen een Mulder boete

Niet alle Mulder boetes die uitgedeeld worden zijn terecht. Wij hebben inmiddels al meer dan 100.000 zaken behandeld en weten uit ervaring dat 1 op de 3 vernietigd wordt na het indienen van een bezwaar. Maar hoe gaat zo’n bezwaarprocedure in zijn werking?

Bezwaarprocedure Mulder boete

Ontvangst boete Ontvangst boete

Wanneer je de boete hebt ontvangen is het raadzaam om de boete goed te controleren. Is de boete onterecht? Maak dan altijd bezwaar.

Je hebt 6 weken de tijd om in bezwaar te gaan tegen de boete, deze 6 weken gaan in vanaf de datum van de dagtekening. De uiterste datum van bezwaar staat ook rechtsonder op de boete aangegeven.

Administratief beroep indienen (bezwaar) Administratief beroep indienen (bezwaar)

Je bent het niet eens met de boete en gaat in bezwaar, je dient dan een Administratief beroep in bij de Officier van Justitie. In dit bezwaarschrift geef je aan waarom je het niet eens bent met de boete. Het is belangrijk dat je dit doet binnen de termijn en dat je het CJIB nummer vermeldt bij het bezwaar.

Licht in jouw bezwaar toe waarom je het niet met de boete eens bent. Voeg hiervoor eventueel bewijsmateriaal toe, probeer het bezwaar zo uitgebreid mogelijk te maken. Wanneer je in bezwaar gaat dan krijg je automatisch uitstel van betaling zolang het bezwaar loopt.

Heb je het bezwaar ingediend? Dan is het wachten op de beslissing van de Officier van Justitie. De Officier heeft maximaal 26 weken om een besluit te maken over het bezwaar

Beroep bij de Kantonrechter Beroep bij de Kantonrechter

Heeft de Officier van Justitie het bezwaar afgewezen en ben je het niet eens met deze beslissing? Dan kan je een beroep indienen bij de rechtbank. Voor dit beroep geldt ook dat het beroep uiterlijk zes weken na dagtekening van de beslissing wordt ingediend.

Bij een beroep bij de kantonrechter moet je de boete betalen, dit heet ook wel zekerstellen. Het is belangrijk dat je dit op tijd doet, anders wordt de zaak niet-ontvankelijk verklaart. Dit betekent dat de zaak inhoudelijk niet wordt behandeld.

Er is geen termijn waarin de kantonrechter de boete behandeld moet hebben, wij weten uit ervaring dat dit gemiddeld 10 maanden duurt.

Hoger beroep Hoger beroep

Als de kantonrechter het beroep ongegrond verklaart, kun je in hoger beroep gaan bij gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dit kan alleen wanneer de boete hoger is dan 70 euro. Een hoger beroep kan ook ingesteld worden wanneer de zekerheidstelling niet-ontvankelijk is verklaard door de kantonrechter.

Hulp nodig bij het bezwaar? We helpen je graag

Heb je liever dat onze gespecialiseerde verkeersrecht juristen jouw boete bekijken? Dien dan de boete gratis in op onze website. Mochten er genoeg juridische gronden zijn dan dienen wij het bezwaar gratis voor je in!