Alles over boetes

Boete door rood rijden

Boete ontvangen voor door rood rijden? Deze boete (Feitcode R602 'Niet stoppen voor rood licht') wordt vaak uitgedeeld, maar is zeker niet altijd terecht. In vele situaties heeft het zin om bezwaar te maken tegen de boete.

Als je door rood bent gereden kost je dit 289 euro, dit is inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB. De boete door rood rijden is in 2023 verhoogd in prijs, in 2022 was de boete nog 259 euro.

Wat is door rood rijden precies en hoe maak je het beste bezwaar tegen deze boete? Je leest alles wat je moet weten over de boete door rood licht rijden in onze blog.

Wat is door rood rijden?

In de wet (artikel 79 RVV 1990) staat dat je verplicht bent om te stoppen voor een rood licht. Je moet gestopt zijn voor de stopstreep. Als er wordt vastgesteld dat jouw voertuig over de stopstreep is gereden terwijl het licht op rood stond ben je dus door rood gereden.

Als je door rood bent gereden kost je dit 289 euro, dit is inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB. De boete door rood rijden is in 2023 verhoogd in prijs, in 2022 was de boete nog 259 euro.

Je moet ook stoppen voor oranje licht, tenzij het op dat moment niet mogelijk, of veilig is om te stoppen. Om te kijken of er voldoende tijd was om te stoppen wordt de remwegformule toegepast.


Hoe wordt de boete voor door rood rijden vastgesteld?

Om een boete thuis te krijgen, moet er natuurlijk wel vastgesteld worden dat je door rood bent gereden. Dit gebeurt op twee manieren:

  • Via een verbalisant (Politie agent of Boa)

  • Via een flitspaal

    Boete door rood licht rijden flitspaal
    Boete door rood licht rijden flitspaal
Je kunt bij het kopje 'wanneer' zien hoe de boete is opgelegd. Staat er 'Vastgesteld door Adm. verwerking flitsgegeven CJIB, zaaknummer ....." , dan ben je geflitst en is het verstandig om de flitsfoto's op te vragen!

Redenen om in bezwaar te gaan tegen de boete

De auto op de flitsfoto is niet jouw auto De auto op de flitsfoto is niet jouw auto

Als je een boete voor door rood rijden ontvangt, staat op de boete altijd de locatie vermeld. Op de boete staat altijd een locatie, heb je het gevoel dat je daar nooit bent geweest? Dan is het raadzaam om de flitsfoto’s te bekijken.

Controleer of het kenteken en type auto wel overeenkomen met die van jouw auto. Het kan gebeuren dat de flitspaal het kenteken verkeerd uit heeft gelezen, bijvoorbeeld omdat een K als een X wordt uitgelezen. In enkele gevallen blijkt dat je kenteken is gestolen of gekopieerd.

Er is geen flitsfoto en je bent niet staande gehouden Er is geen flitsfoto en je bent niet staande gehouden

Deze agent is verplicht jou ook staande te houden, dus doet hij dit niet dan is dat reden voor een bezwaar!

Je bent door rood gereden op aanwijzing van een verkeersregelaar of agent Je bent door rood gereden op aanwijzing van een verkeersregelaar of agent

Met enige regelmaat zien we dat je een boete krijgt voor door rood rijden, terwijl je een aanwijzing van de politie of een verkeersregelaar hebt opgevolgd.

In dat geval stond de flitspaal alsnog aan. De boete voor door rood rijden is in dit soort gevallen onterecht opgelegd. De flitsfoto’s dienen hierbij als belangrijk bewijsstuk.

Je bent niet door rood gereden, maar bent gestopt na de stopstreep Je bent niet door rood gereden, maar bent gestopt na de stopstreep

Het kan gebeuren dat je niet meer kon stoppen vóór de stopstreep, en dat je daar achter staat. Je bent dan niet door rood gereden, maar de flitspaal denkt van wel. Naar aanleiding van het bezwaar kan de boete gewijzigd worden naar de boete 'niet stoppen voor de stopstreep'.

Deze boete is aanzienlijk lager, namelijk €100,- in plaats van €250,- die gerekend wordt voor het rijden door rood licht.

Je reed om een stilstaand voertuig heen, terwijl jouw rijbaan groen heeft Je reed om een stilstaand voertuig heen, terwijl jouw rijbaan groen heeft

Het komt voor dat een voertuig voor het stoplicht stil staat bijvoorbeeld vanwege pech. Vaak moeten bestuurders dan om het voertuig heen rijden bij groen, om zo hun weg te kunnen vervolgen. A

ls je dan bijvoorbeeld rechtsaf slaat via de rijbaan voor rechtdoor, en rechtdoor heeft nog rood licht, dan krijg je automatisch een boete. Vanwege de omstandigheden is deze alleen onterecht.

Wanneer heeft bezwaar maken geen zin?

Je bent van mening dat de geeltijd te kort is Je bent van mening dat de geeltijd te kort is

Bezwaar maken tegen de boete is niet zinvol indien je een klacht hebt over de geeltijd van het verkeerslicht. De geeltijd geeft aan hoe lang een verkeerslicht op oranje staat.

Deze tijd staat altijd op de flitsfoto vermeld en is gemiddeld 3,0 seconden. Deze tijd is niet wettelijk vastgelegd. Daarom slaagt een beroep op het feit dat de geeltijd te kort is niet.

De remwegformule toont aan dat er voldoende tijd was om te stoppen De remwegformule toont aan dat er voldoende tijd was om te stoppen

Om te bepalen of er voldoende tijd was om te stoppen voor het rode verkeerslicht wordt gebruik gemaakt van de remwegformule. Bij deze formule wordt rekening gehouden met de gereden snelheid, de remvertraging en hoe lang het stoplicht op oranje en rood heeft gestaan.

Indien uit de remwegformule blijkt dat er voldoende tijd was om te remmen en er geen sprake is van bijzondere omstandigheden, is bezwaar maken niet zinvol.

Vragen?

Lees hier de antwoorden op de meestgestelde vragen

Wat kost de boete door rood rijden? Wat kost de boete door rood rijden?

Als je door rood bent gereden kost je dit 289 euro, dit is inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB.

De boete door rood rijden is in 2023 verhoogd in prijs, in 2022 was de boete nog 259 euro.


Hoe maak ik bezwaar tegen de boete door rood licht rijden? Hoe maak ik bezwaar tegen de boete door rood licht rijden?

Is de boete onterecht? Dan is het verstandig om bezwaar te maken, dit kun je doen bij het Parket CVOM. Je hebt zes weken de tijd om een bezwaarbrief te schrijven en deze per aangetekende post te versturen. Deze zes weken gaan in vanaf de dagtekening, dit is de datum die rechtsbovenin de boete staat.

Je kunt er ook voor kiezen om ons jouw bezwaarschrift te laten schrijven en opsturen. Dit doen onze gespecialiseerde juristen gratis!

Wanneer krijg je een boete voor door rood rijden? Wanneer krijg je een boete voor door rood rijden?

Je krijgt een boete voor door rood rijden wanneer er wordt vastgesteld dat jij over de stopstreep bent gereden terwijl het licht op rood stond.

Hoe wordt door rood rijden vastgesteld? Hoe wordt door rood rijden vastgesteld?

Meestal wordt een boete voor door rood rijden opgelegd door een flitspaal, zodat er een flitsfoto beschikbaar is waarop te zien is hoe lang het stoplicht op rood stond en hoe hard je reed. Hiermee kun je berekenen of je nog had kunnen stoppen, met de ‘remwegformule’. Op een flitsfoto kunnen ook andere dingen te zien zijn, zoals een verkeersregelaar, of een ambulance waarvoor jij plaats maakte. Het kan ook zijn dat een agent iemand door rood heeft zien rijden, en de boete uitschrijft op het kenteken. Op de boete kun je zien of het een flitspaal was of niet, onder het kopje ‘Wanneer’ staat dan: Adm. verwerking flitsgegevens CJIB.

Mag je door rood licht rijden als er een ambulance aankomt? Mag je door rood licht rijden als er een ambulance aankomt?

Of je door rood mag rijden als er een ambulance aankomt hangt af per situatie.

In de wet staat: " Weggebruikers moeten bestuurders van een voorrangsvoertuig voor laten gaan." Een voorrangsvoertuig is onder andere een ambulance. Er wordt van jou als bestuurder verwacht dat je het voorrangsvoertuig langs laat, en dat je dit op een veilige manier doet.

In principe is door rood rijden niet de veiligste manier, aangezien je hier een nieuwe mogelijke gevaarlijke situatie veroorzaakt. Mocht er geen andere mogelijkheid zijn en je ontvangt een boete voor door rood rijden als er een ambulance aankomt is het aan te raden om hier in bezwaar tegen te gaan.

Hoe vraag ik mijn flitsfoto op bij het CJIB? Hoe vraag ik mijn flitsfoto op bij het CJIB?

De flitsfoto vind je in het digitaal loket van het CJIB. Deze vind je hier, op de website van het CJIB.
Als de boete op jouw naam staat dan zie je de boete meteen na het inloggen, en dan kun je daar de flitsfoto’s downloaden.

Als de auto niet op jouw naam staat, bijvoorbeeld omdat je de auto least, dan moet je op ‘zoek boete’ drukken.

Is er geen flitsfoto beschikbaar, dan is de boete hoogstwaarschijnlijk opgelegd door de politie.

Wat staat er allemaal op de flitsfoto vermeld? Wat staat er allemaal op de flitsfoto vermeld?

Een flitsfoto kan er zo uit zien:

Voorbeeld flitsfoto


Onderaan de foto staan een aantal gegevens, zoals de tijd en locatie, het kenteken van het voertuig dat is geflitst, de snelheid, de rijstrook, de geeltijd (aantal seconden oranje bij het nemen van de foto) en de roodtijd (aantal seconden rood bij het nemen van de foto).

Aan de hand van de snelheid kun je berekenen waar je ongeveer was toen de flitspaal op rood sprong. Hiervoor zet je je snelheid om in meters per seconde, door jouw snelheid in kilometer per uur te delen door 3,6. De uitkomst is hoeveel meter je ongeveer verwijderd was van de plek op de foto toen het stoplicht op rood sprong.

In het bovenstaande voorbeeld is dat dus 48/3,6=13,33 meter per seconde. De roodtijd is precies een seconde, dus deze bestuurder was zo’n 13 meter verwijderd van de plek op de foto toen het stoplicht op rood ging. Zo kun je berekenen dat deze bestuurder door rood is gereden.

Deze blog is geschreven door de juristen van Appjection.nl. Geschreven op 18 maart 2017 en is sindsdien regelmatig geactualiseerd.

Laatste actualisaties: 23 mei 2022 en 21 januari 2023.