Boete indienen

Alles over boetes

Boete door rood rijden - Wanneer onterecht?

Een veel voorkomende boete is de boete voor door rood rijden (Feitcode R602). Deze boete bedraagt op dit moment 250 euro. Hier komen nog de administratiekosten van het CJIB bij. In totaal bedraagt de boete voor het rijden door een rood verkeerslicht €259,-

De boete voor door rood rijden wordt niet altijd terecht opgelegd. Flitspalen kunnen jouw kentekenplaat verkeerd uitlezen of er is geen flitsfoto aanwezig. Er zijn genoeg redenen om altijd te controleren of in bezwaar gaan tegen de boete zin heeft.

Heb jij een boete gekregen voor door rood rijden met jouw voertuig? Bekijk dan op deze pagina of bezwaar maken zin heeft. Wij hebben de meestvoorkomende redenen voor een succesvol bezwaar voor je op een rijtje gezet.

Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Boete door rood rijden opgelegd door een flitspaal

In de wet staat dat je verplicht bent om te stoppen voor rood licht. Je moet ook stoppen voor oranje licht, tenzij het op dat moment niet meer mogelijk is om te stoppen.

Gas bijgeven om nog snel oranje te halen is dus wettelijk gezien eigenlijk niet de bedoeling. Als het oranje wordt en je kunt veilig stoppen, dan is het aan te raden om te stoppen.

Door rood rijden wordt vaak vastgesteld door een flitspaal, maar in sommige gevallen kan het ook zijn dat boete opgelegd wordt door een verbalisant.

Als je toch door rood rijdt, dan is de vraag: wanneer heeft bezwaar maken nu precies zin? De lijst hieronder is een opsomming van enkele goede redenen voor een bezwaar tegen deze boete!

Redenen om in bezwaar te gaan tegen de boete

De auto op de flitsfoto is niet jouw auto De auto op de flitsfoto is niet jouw auto

Als je een boete voor door rood rijden ontvangt, staat op de boete altijd de locatie vermeld. Heb je het gevoel dat je daar nooit bent geweest? Dan is het raadzaam om de flitsfoto’s te bekijken.

Controleer of het kenteken en type auto wel overeenkomen met die van jouw auto. Het kan gebeuren dat de flitspaal het kenteken verkeerd uit heeft gelezen, bijvoorbeeld omdat een K als een X wordt uitgelezen. In enkele gevallen blijkt dat je kenteken is gestolen of gekopieerd.

Er is geen flitsfoto en je bent niet staande gehouden Er is geen flitsfoto en je bent niet staande gehouden

Op de boete staat vermeld wie de boete heeft opgelegd. Daar kan ook een afdeling van de politie staan, in plaats van een flitspaal. Zo weet je dat de waarneming gedaan is door een agent. Deze agent is verplicht jou ook staande te houden, dus doet hij dit niet dan is dat reden voor een bezwaar!

Je bent door rood gereden op aanwijzing van een verkeersregelaar of agent Je bent door rood gereden op aanwijzing van een verkeersregelaar of agent

Met enige regelmaat zien we dat je een boete krijgt voor door rood rijden, terwijl je een aanwijzing van de politie of een verkeersregelaar hebt opgevolgd.

In dat geval stond de flitspaal alsnog aan. De boete voor door rood rijden is in dit soort gevallen onterecht opgelegd. De flitsfoto’s dienen hierbij als belangrijk bewijsstuk.

Je bent niet door rood gereden, maar bent gestopt na de stopstreep Je bent niet door rood gereden, maar bent gestopt na de stopstreep

Het kan gebeuren dat je niet meer kon stoppen vóór de stopstreep, en dat je daar achter staat. Je bent dan niet door rood gereden, maar de flitspaal denkt van wel. Naar aanleiding van het bezwaar kan de boete gewijzigd worden naar de boete 'niet stoppen voor de stopstreep'.

Deze boete is aanzienlijk lager, namelijk €100,- in plaats van €250,- die gerekend wordt voor het rijden door rood licht.

Je reed om een stilstaand voertuig heen, terwijl jouw rijbaan groen heeft Je reed om een stilstaand voertuig heen, terwijl jouw rijbaan groen heeft

Het komt voor dat een voertuig voor het stoplicht stil staat bijvoorbeeld vanwege pech. Vaak moeten bestuurders dan om het voertuig heen rijden bij groen, om zo hun weg te kunnen vervolgen. A

ls je dan bijvoorbeeld rechtsaf slaat via de rijbaan voor rechtdoor, en rechtdoor heeft nog rood licht, dan krijg je automatisch een boete. Vanwege de omstandigheden is deze alleen onterecht.

Wanneer heeft bezwaar maken geen zin?

Je bent van mening dat de geeltijd te kort is Je bent van mening dat de geeltijd te kort is

Bezwaar maken tegen de boete is niet zinvol indien je een klacht hebt over de geeltijd van het verkeerslicht. De geeltijd geeft aan hoe lang een verkeerslicht op oranje staat.

Deze tijd staat altijd op de flitsfoto vermeld en is gemiddeld 3,0 seconden. Deze tijd is niet wettelijk vastgelegd. Daarom slaagt een beroep op het feit dat de geeltijd te kort is niet.

De remwegformule toont aan dat er voldoende tijd was om te stoppen De remwegformule toont aan dat er voldoende tijd was om te stoppen

Om te bepalen of er voldoende tijd was om te stoppen voor het rode verkeerslicht wordt gebruik gemaakt van de remwegformule. Bij deze formule wordt rekening gehouden met de gereden snelheid, de remvertraging en hoe lang het stoplicht op oranje en rood heeft gestaan.

Indien uit de remwegformule blijkt dat er voldoende tijd was om te remmen en er geen sprake is van bijzondere omstandigheden, is bezwaar maken niet zinvol.

Overige informatie

Hoe wordt deze overtreding vastgesteld? Hoe wordt deze overtreding vastgesteld?

Meestal wordt een boete voor door rood rijden opgelegd door een flitspaal, zodat er een flitsfoto beschikbaar is waarop te zien is hoe lang het stoplicht op rood stond en hoe hard je reed.

Hiermee kun je berekenen of je nog had kunnen stoppen, met de ‘remwegformule’. Op een flitsfoto kunnen ook andere dingen te zien zijn, zoals een verkeersregelaar, of een ambulance waarvoor jij plaats maakte.

Het kan ook zijn dat een agent iemand door rood heeft zien rijden, en de boete uitschrijft op het kenteken. Op de boete kun je zien of het een flitspaal was of niet, onder het kopje ‘Wanneer’ staat dan: Adm. verwerking flitsgegevens CJIB.

Hoe vraag ik mijn flitsfoto op bij het CJIB? Hoe vraag ik mijn flitsfoto op bij het CJIB?

De flitsfoto vind je in het digitaal loket van het CJIB. Deze vind je op de website van het CJIB.

Als de boete op jouw naam staat dan zie je de boete meteen na het inloggen, en dan kun je daar de flitsfoto’s downloaden.Als de auto niet op jouw naam staat, bijvoorbeeld omdat je de auto least, dan moet je op ‘zoek boete’ drukken.

Is er geen flitsfoto beschikbaar, dan is de boete hoogstwaarschijnlijk opgelegd door de politie.

Wat staat er allemaal op de flitsfoto vermeld? Wat staat er allemaal op de flitsfoto vermeld?

Een flitsfoto kan er zo uit zien:

Boete door rood rijden - Flitsfoto

Onderaan de foto staan een aantal gegevens, zoals de tijd en locatie, het kenteken van het voertuig dat is geflitst, de snelheid, de rijstrook, de geeltijd (aantal seconden oranje bij het nemen van de foto) en de roodtijd (aantal seconden rood bij het nemen van de foto).

Aan de hand van de snelheid kun je berekenen waar je ongeveer was toen de flitspaal op rood sprong. Hiervoor zet je je snelheid om in meters per seconde, door jouw snelheid in kilometer per uur te delen door 3,6. De uitkomst is hoeveel meter je ongeveer verwijderd was van de plek op de foto toen het stoplicht op rood sprong.

In het bovenstaande voorbeeld is dat dus 48/3,6=13,33 meter per seconde. De roodtijd is precies een seconde, dus deze bestuurder was zo’n 13 meter verwijderd van de plek op de foto toen het stoplicht op rood ging. Zo kun je berekenen dat deze bestuurder door rood is gereden.

Reviews

Onze klanten over Appjection

Review Consumentenbond
“Een makkelijke en snelle manier om bezwaar te maken tegen verkeersboetes. En nog gratis ook.” Lees hier de volledige review.

Corine G.

6 september 2022
C
 • star
 • star
 • star
 • star
 • star
Zeer tevreden over Appjection, goede communicatie en met succes bezwaar gemaakt tegen mijn parkeerboete.

José B.

4 september 2022
J
 • star
 • star
 • star
 • star
 • star
Appjection heeft mij prima geholpen om te zorgen dat mijn parkeerboete werd kwijtgescholden! Hartelijk dank hiervoor. Ik beveel Appjection zeker aan!

Leo K.

2 september 2022
L
 • star
 • star
 • star
 • star
 • star
Geweldige service van Appjection. Eenvoudige procedure en goede communicatie. Resultaat is terugbetaling van de boete. Chapeau!

Michael B.

1 september 2022
M
 • star
 • star
 • star
 • star
 • star
Geweldige service en resultaat van Appjection! Ik heb alle benodigde informatie aangeleverd en kreeg een aantal weken later te horen dat de boete was teruggedraaid. Klasse!

Bart S.

18 augustus 2022
B
 • star
 • star
 • star
 • star
 • star
Via Appjection bezwaar aangemaakt. Dit werd via mijn leasemaatschappij aangeboden. Bezwaar maken was erg gemakkelijk online te doen en alles werd verder uit handen genomen. Ook ben ik telkens goed op de hoogte gehouden. Leukste is het uiteindelijke resultaat, want mijn boete van € 359,- is vernietigd! Dank Appjection!