Boete indienen

Alles over boetes

Parkeerboete

Hieronder vind je wat algemene informatie over parkeerboetes. Heb je vragen over een specifieke parkeerboete, of wil je dat één van onze juristen kijkt of de parkeerboete onterecht is, dien dan jouw parkeerboete in via de maak bezwaar knop op deze pagina.

Verschillende soorten parkeerboetes

Er bestaan twee soorten parkeerboetes: een parkeerboete van de gemeente omdat je niet- of niet genoeg parkeergeld hebt betaald, en een parkeerboete van het CJIB omdat je verkeerd geparkeerd stond. De informatie op deze pagina ziet op parkeerboetes van het CJIB.

Meer informatie over een gemeentelijke parkeerboete, een naheffingsaanslag parkeerbelasting, vind je op deze pagina: https://www.appjection.nl/naheffingsaanslag-parkeerbelasting/.

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Dit is enkel een opsomming van een aantal goede redenen voor een bezwaar. Twijfel je over jouw boete? Doorloop dan de intake!

Wanneer je aan het laden en lossen bent Wanneer je aan het laden en lossen bent

Voor de meeste boetes die je kunt krijgen voor verkeerd parkeren geldt dat deze onterecht is opgelegd als jij aan het laden en lossen was. Je bent aan het laden en lossen als je direct nadat je stilstaat een voorwerp dat alleen per auto kan worden vervoerd, continue aan het in- of uitladen bent. Het laden en lossen mag ook alleen zo lang duren als de tijd die je daarvoor nodig hebt. Je mag dus als het ware niet pauze houden tussendoor. Vaak moet je ook kunnen bewijzen wat je hebt geladen of gelost. Dat kan met een bonnetje, met een foto, of bijvoorbeeld met een getuigenverklaring. Onze juristen kunnen je hierbij verder helpen.

Wanneer je volledig in de berm geparkeerd staat bij een parkeerverbod Wanneer je volledig in de berm geparkeerd staat bij een parkeerverbod

Wanneer het verboden is om buiten de vakken te parkeren, geldt dat niet voor de berm. Je moet dan wel volledig in de berm geparkeerd staan. Sta je met een paar banden op de rijbaan, geldt het parkeerverbod weer wel. Ook is er een verschil tussen een groenstrook en een berm. Je kan jouw boete altijd bij ons indienen, dan kunnen wij voor je kijken of de boete onterecht is opgelegd.

Wanneer je helemaal niet op die locatie was Wanneer je helemaal niet op die locatie was

Het komt vaak voor dat een boete per ongeluk wordt opgelegd aan een verkeerd kenteken. In de grote steden kan dit gebeuren omdat de scanauto het nummerbord onjuist uitleest. In de kleinere steden kan het gebeuren dat een verkeerd kenteken wordt genoteerd op de boete. Als je wilt weten hoe je kunt bewijzen dat jouw auto daar niet was, kun je de boete het best indienen via één van de knoppen op deze pagina.


Wanneer je binnen een parkeervak geparkeerd stond Wanneer je binnen een parkeervak geparkeerd stond

Veel parkeerboetes hebben te maken met het feit dat je juist niet in een parkeervak geparkeerd hebt. Sta je wel in een parkeervak geparkeerd, dan moet je alleen nog goed opletten of er geen beperkingen zijn, bijvoorbeeld dat de parkeerplaats alleen bedoeld is voor taxi’s, of dat je een blauwe parkeerschijf moet neerleggen. Krijg je een boete voor parkeren op de stoep, of parkeren binnen vijf meter van een kruispunt, en sta je gewoon in een parkeervak, dan is de boete onterecht opgelegd.