Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Beroep bij de kantonrechter

Het kan natuurlijk voorkomen dat de officier van justitie ons bezwaar tegen de boete afwijst. Dan staat er gelukkig nog beroep open tegen de beslissing van de officier van justitie, dit wordt ingediend bij de kantonrechter. Wij zullen na het ontvangen van de beslissing bekijken of een beroep zinvol is aan de hand van de stukken die we hebben ontvangen, zoals het proces-verbaal en eventuele foto’s. Deze stukken heb je al van ons ontvangen per mail. Hieronder lees je stap voor stap hoe het proces in zijn werk gaat.

Beroep kantonrechter
Welke stappen zijn er?

Beroepschrift indienen bij de kantonrechter Beroepschrift indienen bij de kantonrechter

Je zal als eerst een beroepschrift moeten opstellen, tenzij jouw zaak al in behandeling is bij Appjection. In dat geval gaan wij, zodra de beslissing van de officier van justitie is binnengekomen, aan de slag om te beoordelen of een beroep bij de kantonrechter zinvol is. Als Appjection het beroep kansrijk acht, wordt er een beroepschrift geschreven en ingediend. Ook de beroepsfase is gratis bij Appjection.

Boete betalen (zekerheid stellen) Boete betalen (zekerheid stellen)

Een van de belangrijkste onderdelen van de beroepsfase is zekerheid stellen. Dat houdt in dat je de boete inclusief administratiekosten betaalt. Niet betalen heeft grote gevolgen voor de zaak. De kantonrechter zal de zaak dan namelijk niet inhoudelijk behandelen. Je verliest de zaak dan gegarandeerd.

Voor alle boetes onder de €225 dien je de hele boete en de administratiekosten te betalen. Voor boetes boven de €225 moet je in ieder geval €225 en de administratiekosten betalen.

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan moet je de gehele boete en de administratiekosten betalen als de boete tot €112,50 is. Is de boete hoger dan €112,50? Dan moet je in ieder geval €112,50 en de administratiekosten betalen.

Indien de zaak uiteindelijk gegrond verklaard wordt, krijg je het geld teruggestort. De boete betalen kan via de website van het CJIB.

Herbeoordeling van de officier van justitie Herbeoordeling van de officier van justitie

Na het indienen van de zaak en het zekerheid stellen, gaat het beroepschrift eerst naar de officier van justitie. De officier van justitie is degene die het bezwaarschrift eerder heeft beoordeeld.

De officier controleert of hij eerder de juiste beslissing heeft genomen. Daarvoor kijkt hij naar de gronden die eerder al zijn aangevoerd. Daarnaast kijkt hij of er nieuwe gronden zijn die leiden tot vernietiging van de boete.

Verder kan de officier nog aanvullende informatie opvragen bij de juiste opsporingsinstantie. Deze informatie kan meer duidelijkheid geven over de zaak.

Intrekken van beroep Intrekken van beroep

Als de officier van justitie na de herbeoordeling toch beslist dat het beroep gegrond is dan volgt intrekking van het beroep. Dan volgt vernietiging van het beroep. Het bedrag van de boete en de administratiekosten ontvang je terug.

Beroep naar kantonrechter Beroep naar kantonrechter

Indien de officier van justitie na de herbeoordeling van mening is dat de boete terecht is, gaat het dossier over naar de kantonrechter. Vanaf dat moment is de rechtbank verantwoordelijk voor de zaak.

Zitting bij de kantonrechter Zitting bij de kantonrechter

In de beroepsfase vindt er altijd een zitting plaats. Voor de zitting ontvangt Appjection een uitnodiging. Deze wordt naar je doorgestuurd. Je kiest zelf of je hierbij aanwezig wil zijn, het is niet verplicht.

Op de zitting krijg je van de rechter de kans om de zaak toe te lichten. Meestal volgt direct uitspraak en ontvang je deze ook per post. Ben je niet aanwezig? Dan wordt de beslissing per post verstuurd.

Beslissing van de kantonrechter Beslissing van de kantonrechter

De kantonrechter kan het beroep gegrond of ongegrond verklaren. Is het beroep ongegrond verklaard? Dan hebben we de zaak niet gewonnen. Je krijgt het geld niet terug. Appjection gaat in uitzonderlijke gevallen in hoger beroep. Is het beroep gegrond verklaard? Dan hebben we de zaak gewonnen. Je ontvangt het geld terug op je rekening.

Vragen over het proces? Vragen over het proces?

Heb je nog vragen over het proces van een beroep indienen bij de kantonrechter? Neem dan contact op met onze juristen. Onze contactgegevens kan je vinden op de contactpagina.