Alles over boetes

Bezwaar maken parkeerboete

Je hebt een parkeerboete ontvangen en wilt hier bezwaar tegen maken. In deze blog hebben wij alle informatie verzameld die je nodig hebt om succesvol bezwaar te maken. Je leest welke verschillende parkeerboetes er zijn, hoe lang je de tijd hebt om bezwaar te maken en waar je op moet letten bij het indienen van jouw bezwaarschrift.

Verschillende soorten parkeerboetes

Voordat je bezwaar gaat maken is het belangrijk om te bepalen welke parkeerboete je hebt ontvangen. We maken onderscheid tussen twee soorten parkeerboetes:

  • Een boete voor fout parkeren, ook wel een mulder boete genoemd.

  • Een boete voor het niet betalen van parkeergeld, ook wel een naheffingsaanslag genoemd.


Boete voor fout parkeren (Mulder boete)

De boete voor fout parkeren ontvang je van het CJIB. Deze boete wordt een Mulder boete genoemd en wordt uitgeschreven bij lichte verkeersovertreding. Wanneer je bezwaar gaat maken moet het bezwaarschrift opgestuurd worden naar het CJIB.


Boete niet betalen parkeergeld (Naheffingsaanslag)

Wanneer je tijdens het parkeren geen, of te weinig parkeergeld hebt betaald krijg je van de gemeente een boete, ook wel een naheffingsaanslag genoemd. Deze boete is een naheffing van de belasting die je verschuldigd aan de gemeente bent. De meeste boetes (naheffingsaanslagen) worden uitgeschreven in de gemeente Amsterdam.

Wanneer je besluit bezwaar te maken dien je het bezwaarschrift op te sturen naar de gemeente waar je de boete hebt ontvangen.

Hoe lang heb je om bezwaar te maken?

Je hebt zes weken de tijd om bezwaar te maken. Deze zes weken gaan in vanaf de dagtekening. Dit is de datum die rechtsbovenin op de de boete staat.

Wanneer je aan het laden en lossen bent Wanneer je aan het laden en lossen bent

Voor de meeste boetes die je kunt krijgen voor verkeerd parkeren geldt dat deze onterecht is opgelegd als jij aan het laden en lossen was. Je bent aan het laden en lossen als je direct nadat je stilstaat een voorwerp dat alleen per auto kan worden vervoerd, continue aan het in- of uitladen bent. Het laden en lossen mag ook alleen zo lang duren als de tijd die je daarvoor nodig hebt. Je mag dus als het ware niet pauze houden tussendoor. Vaak moet je ook kunnen bewijzen wat je hebt geladen of gelost. Dat kan met een bonnetje, met een foto, of bijvoorbeeld met een getuigenverklaring. Onze juristen kunnen je hierbij verder helpen.

Wanneer je volledig in de berm geparkeerd staat bij een parkeerverbod Wanneer je volledig in de berm geparkeerd staat bij een parkeerverbod

Wanneer het verboden is om buiten de vakken te parkeren, geldt dat niet voor de berm. Je moet dan wel volledig in de berm geparkeerd staan. Sta je met een paar banden op de rijbaan, geldt het parkeerverbod weer wel. Ook is er een verschil tussen een groenstrook en een berm. Je kan jouw boete altijd bij ons indienen, dan kunnen wij voor je kijken of de boete onterecht is opgelegd.

Wanneer je helemaal niet op die locatie was Wanneer je helemaal niet op die locatie was

Het komt vaak voor dat een boete per ongeluk wordt opgelegd aan een verkeerd kenteken. In de grote steden kan dit gebeuren omdat de scanauto het nummerbord onjuist uitleest. In de kleinere steden kan het gebeuren dat een verkeerd kenteken wordt genoteerd op de boete. Als je wilt weten hoe je kunt bewijzen dat jouw auto daar niet was, kun je de boete het best indienen via één van de knoppen op deze pagina.


Wanneer je binnen een parkeervak geparkeerd stond Wanneer je binnen een parkeervak geparkeerd stond

Veel parkeerboetes hebben te maken met het feit dat je juist niet in een parkeervak geparkeerd hebt. Sta je wel in een parkeervak geparkeerd, dan moet je alleen nog goed opletten of er geen beperkingen zijn, bijvoorbeeld dat de parkeerplaats alleen bedoeld is voor taxi’s, of dat je een blauwe parkeerschijf moet neerleggen. Krijg je een boete voor parkeren op de stoep, of parkeren binnen vijf meter van een kruispunt, en sta je gewoon in een parkeervak, dan is de boete onterecht opgelegd.