Mobiel elektronisch apparaat vasthouden

De boete voor het aanraken van je telefoon, of een andere elektronisch apparaat, wordt opgelegd wanneer je deze tijdens het rijden aanraakt. Dat betekent dat het niet relevant is of je daadwerkelijk aan het bellen bent. Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen op deze regel, die kunnen maken dat je onterecht beboet bent voor het aanraken van een elektronisch apparaat.

Wanneer heeft bezwaar maken onder andere zin?

Wanneer jouw telefoon in de telefoonhouder zit

Je mag jouw telefoon wel aanraken als deze vast zit in een telefoonhouder. De wetgever heeft naar aanleiding van eerdere rechtspraak geoordeeld dat het mogelijk moet zijn om bijvoorbeeld een omleiding op jouw navigatie te accepteren wanneer deze wordt aangeboden, en dit betekent dat je bijvoorbeeld ook een inkomend gesprek kunt opnemen.

Wanneer je volledig stil staat wanneer je de telefoon of het apparaat aanraakt

De wet bepaalt dat je deze boete alleen kunt krijgen als je rijdend je telefoon of een mobiel elektronisch apparaat aanraakt. Dit betekent dat je wanneer je volledig stilstaat deze boete onterecht is opgelegd. Hierbij kun je denken aan het stilstaan achter een stoplicht, in een file, of voor een brug.

Wanneer je niet wordt staande gehouden

Bij deze specifieke boete, voor het vasthouden van de telefoon of mobiel elektronisch apparaat, is de agent in beginsel verplicht jou staande te houden om te controleren of het echt een telefoon of mobiel elektronisch apparaat betreft. Dat staande gehouden moet worden is daarnaast vastgelegd in de wet. Word je niet staande gehouden? Dan is deze boete in principe ten onrechte opgelegd, nu niet achterhaald is wat jij precies zou hebben aangeraakt.

Wanneer je iets hebt aangeraakt dat geen mobiel elektronisch apparaat is

Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een smartwatch. De wetgever heeft bepaald dat dit niet valt onder een mobiel elektronisch apparaat. Denk je dat wat jij vast had geen mobiel elketronisch apparaat was? Dan kunnen onze juristen kijken of de boete onterecht is opgelegd.

Reviews

Onze klanten over Appjection

Een makkelijke en snelle manier om bezwaar te maken tegen verkeersboetes. En nog gratis ook.Lees hier de volledige review.

Hans Van Teijlingen

4 januari 2021

H

Heel veel dank voor de succesvolle behandeling van mijn bezwaar tegen de mij opgelegde parkeerboete. Mocht het onverhoopt ooit nog eens gebeuren maak ik graag weer gebruik van uw diensten.

Mirjam Brans

14 februari 2021

M

Zeer snelle hulp en indien alles niet helemaal compleet is helpen ze je daar ook bij. Top

Fons Van Boxtel

9 februari 2021

F

Dit bedrijf verricht wonderen. Alleen sta je tegenover de overheid met je rug tegen de muur maar hun hebben mij geholpen bij een ten onrechte parkeer boete. Dus ik zeg een dikke 10.

Gerard Holtmaat

19 februari 2021

G

Snel, accuraat, zeer klantvriendelijk, helder en met succes de boete laten vernietigen.