BOETE BELLEN IN DE AUTO

Je krijgt een boete wanneer je tijdens het rijden je telefoon aanraakt. Deze boete kan onterecht zijn, bijvoorbeeld als je stilstond achter een stoplicht. Op deze pagina staat meer informatie over hoe de boete wordt vastgesteld, en of dit terecht is. Is de boete onterecht, dan kan je via Appjection gratis en snel bezwaar maken door op de knop ‘Maak nu bezwaar’ te klikken.

Maak bezwaar

Maak gratis en snel bezwaar via Appjection

Als je het niet eens bent met deze boete, dan kan je hiertegen bezwaar maken of kan je Appjection vragen dit namens jou te doen. Als je Appjection je bezwaar laat behandelen, dan zullen wij de hele procedure namens jou doorlopen, en je op de hoogte houden van de status van het bezwaar. Je kan je boete indienen door op de knop ‘Maak bezwaar’ te drukken en de stappen te volgen. Binnen twee minuten heb je een gratis bezwaar.

Heb je nog vragen, kijk dan of jouw vraag hieronder staat, of lees de veelgestelde vragen.

Meer informatie over bellen in de auto

Of je daadwerkelijk aan het bellen bent met de telefoon maakt niet uit. De politie kijkt of je je telefoon aanraakt.  Dit betekent dat je ook een boete krijgt als je je telefoon gewoon in je hand hebt, en er verder niets mee doet. Aanraken is daarnaast breder dan je denkt. Wanneer je een telefoon aan je pols verbindt met een elastiek, dan wordt dit bijvoorbeeld ook gezien als aanraken.

Je mag je telefoon wel aanraken als je volledig stilstaat, op de fiets zit, of rijles geeft
Stilstaan

Je mag alleen bellen in de auto als je niet rijdt.  Je rijdt niet als je voor een rood stoplicht staat, of als je geheel stil staat in een file of voor een brug, of als je stilstaat op een parkeerplaats, en je rijdt ook niet als je stilstaat langs de kant van de weg waar dit is toegestaan.

Op de fiets en als rijinstructeur

Op de fiets mag je wel je telefoon vasthouden, en op de fiets mag je dus ook muziek luisteren of bellen.  Daarnaast mag een rijinstructeur ook zijn telefoon vasthouden, terwijl hij of zij in de bijrijdersstoel zit. Dit mag ook tijdens het lesgeven.

Je mag je telefoon niet aanraken tijdens het rijden, behalve als deze in een telefoonhouder zit
Of je daadwerkelijk aan het bellen bent met de telefoon is niet relevant. De politie kijkt of je je telefoon aanraakt.  Dit betekent dat je ook een boete krijgt als je je telefoon gewoon in je hand hebt, en er verder niets mee doet. Aanraken is daarnaast breder dan je denkt. Wanneer je een telefoon aan je pols verbindt met een elastiek, dan wordt dit ook gezien als aanraken.

In een zaak uit 2018 heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat je je telefoon wel mag aanraken zo lang deze in een telefoonhouder zit.

Boetebedragen

Boetebedragen

Hieronder vindt je een kort overzicht van de boetebedragen voor het aanraken van je telefoon tijdens het rijden. Op de boete wordt deze overtreding aangeduid met feitcode R545.

Auto of motor €230
Scooter (brom- en snorfiets) €160
Gehandicaptenvoertuig met motor €90

Heb je een onterechte boete?

Fotografeer de boete

Camera Om bezwaar te maken hebben we je boete nodig, een foto is al voldoende.

Upload de foto

upload Je boete wordt geanalyseerd en er wordt automatisch bepaald wat de vervolgstappen zijn.

Beantwoord de vragen

Beantwoord vragen We stellen je een aantal vragen over de situatie zodat we een goed bezwaar kunnen maken.

Klaar!

Klaar voor het bezwaar Is de boete onterecht, dan dienen wij direct bezwaar voor je in.

Maak snel bezwaar

Zelf ook een onterechte boete?

Maak bezwaar