Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Bezwaar maken tegen een boete

Er worden jaarlijks miljoenen boetes uitgeschreven in Nederland. In 2021 zijn er meer dan 8 miljoen verkeersboetes opgelegd door het CJIB, hier komen ook nog eens parkeerboetes bij die door gemeente worden opgelegd.

Vanzelfsprekend wordt bij het opleggen van zo’n boete wel eens een fout gemaakt. Wist je dat een op de drie aangevochten boetes vernietigd wordt? Daarom is het altijd de moeite waard om jouw boete goed te controleren en bezwaar maken indien hij onterecht is.

Maar hoe maak je bezwaar? Welke boetes zijn er en wat is het verschil tussen deze boetes?

Soorten boetes

Wanneer we het over het verkeersrecht hebben dan zijn de boetes onder te verdelen in vier categorieën. Ben je op zoek naar informatie over een specifieke soort boete? We hebben de pagina ingedeeld onder de volgende vier segmenten.

  • Mulder boetes

  • Naheffingsaanslag

  • Transactievoorstel

  • Strafbeschikking

Mulder boete (Verkeersboete)

Wat is een mulder boete? Wat is een mulder boete?

Laten we bij het begin beginnen. Een Mulder boete is een boete die gegeven wordt bij een lichte verkeersovertreding.

Een lichte verkeersovertreding is bijvoorbeeld foutief parkeren, door rood rijden of te hard rijden. De officiële naam van de Mulder wetgeving is Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (WAHV), maar wordt vaak wet Mulder genoemd.

Deze naam is te danken aan Albert Mulder, secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en lid van de Raad van State.

Voor invoering van deze wet werden alle bekeuringen strafrechtelijk behandeld als transactievoorstel. Een transactievoorstel is een voorstel van de politie of het OM om een zaak niet te vervolgen indien de betrokkene een boete bedrag betaalt. Omdat boetes zoals te hard rijden, door rood rijden en foutief parkeren veel voorkomen kwam het OM onder grote druk te staan. De wet Mulder is in het leven geroepen om druk weg te nemen bij het OM.

Hoe lang duurt het voordat je een boete binnen krijgt? Hoe lang duurt het voordat je een boete binnen krijgt?

Je bent geflitst en je weet dat er een boete aan zit te komen, maar hoe lang duurt het daadwerkelijk voordat je een boete op de deurmat krijgt? We zullen het kort houden: Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken totdat je de boete binnen krijgt.

Houd er rekening mee dat de wettelijke termijn voor verkeersboetes vier maanden na de gedraging is. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je de boete thuis krijgt.

Wil je niet wachten tot je de boete thuis hebt ontvangen? Check dan het Digitaal loket van het CJIB. Vaak is hier de boete eerder zichtbaar dan dat hij in de brievenbus te vinden is.

Meest voorkomende mulder boetes Meest voorkomende mulder boetes

We hebben inmiddels al meer dan 150.000 boetes behandeld. Er zijn vier boetes die met kop en schouder boven de rest uitsteken als het aankomt op hoe vaak we ze voorbij zien komen.

We hebben voor deze boetes een uitgebreide pagina geschreven waarin we uitleggen waar je op moet letten wanneer je deze boete hebt ontvangen.

Meest voorkomende boetes:

Procedure bezwaar mulder boete

Besluiten om bezwaar te maken Besluiten om bezwaar te maken

Als je het niet eens bent met deze boete, dan kun je hiertegen bezwaar maken of kun je Appjection vragen dit namens jou te doen.

Als je Appjection je bezwaar laat behandelen, dan zullen wij de hele procedure namens jou doorlopen. Bij iedere stap wordt opnieuw bekeken of het zinvol is om de procedure voort te zetten. Wil je het toch zelf doen? Lees hieronder hoe je dat het beste doet.

Stap 1: Bezwaar indienen bij de officier van justitie Stap 1: Bezwaar indienen bij de officier van justitie

Als je het niet eens bent met de boete, dien je eerst bezwaar in bij de officier van justitie. Dit kan binnen 6 weken na de dag dat het CJIB de boete heeft opgestuurd.

Hierna wordt het bezwaar niet meer in behandeling genomen. Het kan tot 32 weken duren voordat de Officier van Justitie beslist over jouw bezwaar.

Stap 2: In beroep bij de kantonrechter Stap 2: In beroep bij de kantonrechter

Ben je het niet eens met de beslissing van de officier van justitie, dan kan je binnen 6 weken in beroep bij de kantonrechter. Je bezwaar wordt dan bekeken door een rechter. Dit gebeurt op een openbare zitting. Meer weten over een beroep bij de kantonrechter?

Stap 3: In beroep bij het Gerechtshof Stap 3: In beroep bij het Gerechtshof

Ben je het niet eens met de beslissing van de kantonrechter, dan kun je binnen 6 weken in beroep bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dit hof is speciaal aangewezen om uitspraak te doen in verkeersrechtszaken.

Dit gebeurt op een openbare zitting. Deze zitting wordt na gemiddeld 1 jaar gepland. Het is niet verplicht om bij deze zitting aanwezig te zijn. Als Appjection namens jou in beroep gaat, zal iemand van Appjection aanwezig zijn.

Houd er rekening mee dat dit hele proces wel zo’n twee jaar kan duren. Heb je het bezwaar aan ons uitbesteed? Dan houden we je van elke ontwikkeling in het proces op de hoogte!

Parkeerboete (Naheffingsaanslag)

Wat is een parkeerboete (naheffingsaanslag)? Wat is een parkeerboete (naheffingsaanslag)?

Een naheffingsaanslag parkeerbelasting is een parkeerboete van de gemeente. Je krijgt deze parkeerboete omdat je niet- of te weinig parkeergeld hebt betaald.

Je herkent deze parkeerboete aan het woord naheffingsaanslag op de boete, en aan de afzender: een gemeente in plaats van het CJIB. Deze parkeerboetes zijn namelijk belastingen, en daarom worden deze boetes niet door het CJIB verzonden, maar door iedere gemeente afzonderlijk.

Elke gemeente hanteert zijn eigen regels, dus het is belangrijk om de boete goed te lezen! Zo hanteert de gemeente Amsterdam een korte betaaltermijn van maar 2 weken, terwijl andere gemeenten betaaltermijnen hebben van 6 weken.

Wanneer moet je een parkeerboete betalen? Wanneer moet je een parkeerboete betalen?

Of je de boete alvast moet betalen verschilt per gemeente. Wij raden daarom altijd aan om de boete wel alvast te betalen om onnodige verhogingen te voorkomen. Winnen we de zaak, dan krijgt je het geld terug van de gemeente.

Redenen om in bezwaar te gaan tegen een parkeerboete Redenen om in bezwaar te gaan tegen een parkeerboete

Er zijn veel verschillende redenen om in bezwaar te gaan tegen een parkeerboete. Zo kan een scanauto jouw kenteken verkeerd uitlezen, heb je per ongeluk jouw kenteken verkeerd ingevuld of heb je in de verkeerde zone betaald.

Dit zijn allemaal geldige redenen voor een bezwaar. Check welke redenen er nog meer zijn om in bezwaar te gaan tegen een parkeerboete.

Procedure bezwaar parkeerboete Procedure bezwaar parkeerboete

Wanneer je een parkeerboete hebt ontvangen heb je zes weken de tijd om in bezwaar te gaan. Deze zes weken gaan in vanaf de datum dat de boete is verzonden, ook wel de dagtekening genoemd.

Het bezwaar wordt behandeld door de gemeente zelf. Wijzen ze jouw beroep af? Dan kun je nog altijd in beroep gaan, het beroep wordt behandeld onder het belastingrecht. Om in beroep te gaan moet je griffiekosten betalen.

Strafbeschikking en transactievoorstel

Wat is een strafbeschikking Wat is een strafbeschikking

Een strafbeschikking is een type boete van bijvoorbeeld het CJIB of het Openbaar Ministerie.

Meestal worden strafbeschikkingen gegeven voor serieuzere overtredingen, zoals het overschrijden van de snelheidslimiet met meer dan 30 km/h binnen de bebouwde kom, of het negeren van een rood kruis.

Ben je het niet eens met de strafbeschikking, dan kan je hiertegen bezwaar maken door op de knop hieronder te drukken. Bezwaar maken heet in dit geval ‘verzet instellen’. Als je bezwaar wil maken, dan moet je de boete niet betalen. Als je wel betaalt, geef je aan dat je akkoord bent en komt dit (eventueel) op je strafblad te staan.

Lees hier wat je wel en niet moet doen bij een strafbeschikking

Wat is een transactievoorstel? Wat is een transactievoorstel?

Een transactievoorstel is een boete die je krijgt van het Openbaar Ministerie. Een transactievoorstel herken je aan de T in de rechterbovenhoek en is afkomstig van het CJIB. Een transactievoorstel is een afspraak tussen jou en de officier van justitie, het is dus geen straf. De officier van justitie verdenkt je van een strafbaar feit, maar als je de boete betaalt hoef je niet naar de rechter. Het kan wel zijn dat dit op je strafblad komt te staan.

Bezwaar maken is in principe niet mogelijk. Als je het transactievoorstel niet betaalt dan wordt de zaak voorgelegd aan de rechter, waar jij je vervolgens kan verdedigen. Ben je het niet eens met de boete, en wil je naar de rechter? Betaal de boete dan niet.