VEELGESTELDE VRAGEN

Hier vind je de veelgestelde vragen. Is je vraag nog niet beantwoord, mail dan naar info@appjection.nl. Wij beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk.

Dienstverlening Appjection

Welke boetes kan ik bij Appjection indienen?
Momenteel behandelt Appjection twee soorten verkeersboetes:

Mulderboetes

Dit zijn boetes van het CJIB met een M in de rechterbovenhoek.

Parkeerboetes gemeente

Appjection behandelt ook parkeerboetes van de gemeente. Dit zijn boetes die door de gemeente zijn opgelegd voor het niet- of te weinig betalen van parkeergeld. Dit heet een naheffingsaanslag parkeerbelasting.

Appjection behandelt geen boetes van het CJIB met een O of een T in de rechterbovenhoek. Dit zijn strafbeschikkingen of transactievoorstellen. Je kan tegen deze boetes alleen zelf bezwaar maken, of met behulp van een advocaat. Zie voor meer informatie de website van het CJIB.

Hoe dien ik een boete in bij Appjection?
Je dient een boete in door op de knop ‘Maak bezwaar’ te drukken op onze homepage, en de stappen te volgen.

  1. Druk op de knop ‘Maak bezwaar’;
  2. Druk op de knop ‘Upload je foto’;
  3. Upload een foto van de boete. Op de computer kun je een foto kiezen uit jouw bestanden. Op de telefoon kun je kiezen om een foto te maken, of om een foto te uploaden van je fotorol. Zorg dat de hele boete zichtbaar is op de foto, bij voldoende licht. Het kan zijn dat het de eerste keer niet lukt, probeer het dan nog een keer;
  4. De foto wordt door ons systeem bekeken. Dit kan even duren;
  5. Beantwoord de vragen door op de juiste antwoorden te drukken/klikken;
  6. Zet digitaal de handtekening onder onze machtiging;
  7. Klaar.
Wordt mijn boete altijd door Appjection in behandeling genomen?
Nee, niet altijd. Ons systeem controleert of er iets mis is met jouw boete aan de hand van de foto die je uploadt, en aan de hand van de antwoorden die je geeft op de vragen. Als blijkt dat de boete terecht is, de bezwaartermijn verstreken is, of wanneer de boete een strafbeschikking/transactievoorstel blijkt te zijn, stellen wij geen bezwaar in. Je bent natuurlijk vrij om zelf nog bezwaar te maken, als je het niet eens bent met ons besluit om de boete niet aan te nemen.
Waarom doet Appjection dit gratis?
Wanneer Appjection bezwaar maakt tegen een verkeersboete, ontvangt Appjection een vergoeding voor de gemaakte kosten van de overheid. Dit betekent dat onze dienst voor jou altijd gratis is, of we nu winnen of verliezen. Deze vergoeding heet een proceskostenvergoeding, en is bedoeld om juristen die rechtsbijstand leveren te vergoeden voor hun kosten. Maak je zelf bezwaar, dan kom je dus niet in aanmerking voor deze vergoeding.
Tot wanneer kan ik mijn boete indienen bij Appjection?

Je kan de boete bij ons indienen tot 5 dagen voordat de bezwaartermijn verstrijkt. De bezwaartermijn is de tijd waarin bezwaar kan worden gemaakt. Dit is voor een Mulderboete 6 weken. Op de boete staat de laatste dag waarop bezwaar kan worden gemaakt. Dit staat in de eerste zin onder het kopje Niet eens met de boete? Je kan ook 6 weken optellen bij de dagtekening van de boete. Wil je de boete bij Appjection indienen, dan moet je dit dus tenminste 5 dagen voor deze datum doen, anders kan Appjection jouw boete niet op tijd behandelen.

Moet ik mijn boete alvast betalen?
Appjection raadt altijd aan om de boete te betalen om onnodige verhogingen te voorkomen. Let wel op: Als je boetes met een T of een O in de rechterbovenhoek betaalt, dan ga je automatisch akkoord en kan je geen bezwaar meer maken.

Bij bepaalde boetes die Appjection behandelt is het niet verplicht om alvast te betalen.

Mulderboete

Je hoeft de boete nog niet te betalen als wij bezwaar maken bij de Officier van Justitie. Heb je al betaald en maken we succesvol bezwaar, dan krijg je het geld teruggestort.

Wordt het bezwaar door de Officier van Justitie afgewezen, dan gaan wij in beroep bij de kantonrechter. Dan moet je de boete wel alvast betalen. Dit heet ‘zekerheidsstelling’. Betaal je niet, dan wordt het beroep niet behandeld. Als we winnen bij de kantonrechter, dan krijg je het geld teruggestort. Heb je al eerder betaald, dan hoef je dit niet nogmaals te doen.

Parkeerboete gemeente

Of je de boete alvast moet betalen verschilt per gemeente. Wij raden daarom altijd aan om de boete wel alvast te betalen om onnodige verhogingen te voorkomen. Winnen we de zaak, dan krijgt je het geld terug van de gemeente.

Kan ik nog bezwaar maken als ik al heb betaald?
Ja, dat kan zolang de bezwaartermijn nog niet is verstreken. Zie hiervoor ook het antwoord op de vraag ‘Tot wanneer kan ik mijn boete indienen bij Appjection‘. Als we de zaak winnen dan krijg je je geld teruggestort op de rekening waarmee je de boete hebt betaald.
Waarom moet ik een machtiging tekenen?
Appjection moet gemachtigd zijn om namens jou bezwaar in te dienen. Een machtiging is een formulier met je naam, adres en handtekening, waarmee je Appjection het recht geeft om in jouw naam bezwaar te maken. Je handtekening kan je zetten met de muis van de computer, of met je vinger op het scherm van je smartphone.

Je machtigt ons alleen voor het indienen van het bezwaar tegen de boete die je op Appjection hebt geupload. Ook kunnen wij namens jou gegevens opvragen bij het CJIB met betrekking tot deze boete (mocht dat nodig zijn), zoals bijvoorbeeld het proces-verbaal van de agent. Hier vind je meer informatie over de machtiging en over de documenten die wij opvragen en indienen namens jou.

Overige vragen

Wat is een Mulderboete?
Een Mulderboete is een verkeersboete. Dit zijn de meest simpele, meest voorkomende boetes zoals te hard rijden en verkeerd parkeren. Mulderboetes zijn te herkennen aan de M in de rechterbovenhoek en zijn afkomstig van het het CJIB. De boetebedragen verschillen van €20 euro voor een snelheidsovertreding tot €380 voor het parkeren op een gehandicapten-parkeerplaats.
Wat is een naheffingsaanslag parkeerbelasting?
Een naheffingsaanslag parkeerbelasting is een parkeerboete van de gemeente. Je krijgt deze parkeerboete omdat je niet- of te weinig parkeergeld hebt betaald. Je herkent deze parkeerboete aan het woord naheffingsaanslag op de boete, en aan de afzender: een gemeente in plaats van het CJIB. Deze parkeerboetes zijn namelijk belastingen, en daarom worden deze boetes niet door het CJIB verzonden, maar door iedere gemeente afzonderlijk. Elke gemeente hanteert zijn eigen regels, dus het is belangrijk om de boete goed te lezen! Zo hanteert de gemeente Amsterdam een korte betaaltermijn van maar 2 weken, terwijl andere gemeenten betaaltermijnen hebben van wel 6 weken.
Hoe ziet de bezwaarprocedure eruit?

Mulderboetes

Een verkeersboete van het CJIB met een M in de rechterbovenhoek heet ook wel een Mulderboete. Als je het niet eens bent met deze boete, dan kan je hiertegen bezwaar maken of kan je Appjection vragen dit namens jou te doen. Als je Appjection je bezwaar laat behandelen, dan zullen wij de hele procedure namens jou doorlopen, net zolang tot we winnen of tot we niet verder in beroep kunnen gaan. De procedure gaat als volgt:

Stap 1 : Bezwaar indienen bij de officier van justitie

Als je het niet eens bent met de boete,  dien je eerst bezwaar in bij de officier van justitie. Dit kan binnen 6 weken na de dag dat het CJIB de boete heeft opgestuurd. Hierna wordt het bezwaar niet meer in behandeling genomen. Het kan tot 32 weken duren voordat de Officier van Justitie beslist over jouw bezwaar.

Stap 2 : In beroep bij de kantonrechter

Ben je het niet eens met de beslissing van de officier van justitie, dan kan je binnen 6 weken in beroep bij de kantonrechter. Je bezwaar wordt dan bekeken door een rechter. Dit gebeurt op een openbare zitting. Deze zitting wordt na gemiddeld 8 maanden gepland. Het is niet verplicht om bij deze zitting aanwezig te zijn, maar de kans dat je de zaak wint is hoger als je wel aanwezig bent. De rechter kan dan aanvullende vragen stellen, en jij kan vertellen wat er precies is gebeurd. Let op: om in beroep te gaan bij de kantonrechter moet je de boete wel alvast betalen.

Stap 3 : In beroep bij het Gerechtshof

Ben je het niet eens met de beslissing van de kantonrechter, dan kan je binnen 6 weken in beroep bij de Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dit hof is speciaal aangewezen om uitspraak te doen in verkeersrechtzaken. Dit gebeurt op een openbare zitting. Deze zitting wordt na gemiddeld 1 jaar gepland. Het is niet verplicht om bij deze zitting aanwezig te zijn. Als Appjection namens jou in beroep gaat, zal iemand van Appjection aanwezig zijn.

De hele procedure kan een lange tijd duren, soms tot wel 2 jaar. Voor alle stadia geldt dat wij je op de hoogte houden van de status van het bezwaar.

Parkeerboetes gemeente

Sommige parkeerboetes vallen onder de gemeente waarin je hebt geparkeerd. Dit zijn boetes die door de gemeente zijn opgelegd voor het niet- of te weinig betalen van parkeergeld. Dit heet een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Appjection kan ook hier de gehele bezwaarprocedure voor je doorlopen.

De bezwaarprocedure verschilt iets van die van de Mulderboete. Appjection zal eerst bezwaar maken bij de betreffende gemeente. Zijn wij het niet eens met de beslissing van de gemeente, dan gaat Appjection in beroep bij de rechter. Zijn wij het niet eens met de beslissing van de rechter, dan gaat Appjection in beroep bij het Gerechtshof.

Waarom moet ik administratiekosten betalen?
Sinds 2009 is het verplicht de administratiekosten van een boete te betalen. Dit bedraagt enkele euro’s. Helaas kan Appjection deze administratiekosten niet aanvechten. We zullen dan ook geen bezwaar maken tegen de admnistratiekosten.
Hoe vraag ik een flitsfoto op bij het CJIB?
Als je door een flitspaal bent geflitst (zie het kopje: door wie wordt deze boete opgelegd?), dan kun je de flitsfoto online downloaden. De flitsfoto vind je in het digitaal loket van het CJIB. Hoe werkt het? Klik eerst op deze link om naar de website van het CJIB te gaan.

Er zijn twee opties:

  1. Je wilt (online) de flitsfoto van jouw auto bekijken, of die van jouw leaseauto;
  2. Je wilt de flitsfoto thuis ontvangen per post.

Klik op de optie die jij wilt. Voor de online optie moet je inloggen met je DigiD. Kies bij het inloggen met DigiD voor de optie ‘ik wil inloggen met een controle via sms’.

Na het inloggen kom je bij het juiste scherm. Hier zie je meteen jouw flitsfoto staan. Als je een leaseauto rijdt druk je op ‘zoek mijn boete’ en vul je de gevraagde gegevens in. Is er geen flitsfoto beschikbaar, dan is de boete hoogstwaarschijnlijk opgelegd door de politie.

Staat jouw vraag er niet tussen? Vul het formulier in, dan antwoorden wij zo snel mogelijk.

Zelf ook een onterechte boete?

Maak bezwaar