Boete verdrijvingsvlak - Feitcode R618

Je mag als bestuurder geen gebruik maken van een verdrijvingsvlak (Feitcode R618) Doe je dit wel? Dan wordt er sinds 2023 een boete van 289 euro uitgeschreven, in 2022 was dit bedrag nog 259. Beide bedragen zijn inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB.

Dat het niet is toegestaan om over een verdrijvingsvlak te rijden volgt uit artikel 62 en artikel 77 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Maar wat is een verdrijvingsvlak precies en wanneer heeft bezwaar maken tegen deze boete zin? We leggen je het uit in onderstaande blog!

Wat is een verdrijvingsvlak?

Laten we bij het begin beginnen, wat is een verdrijvingsvlak?

Een verdrijvingsvlak is het weggedeelte dat gemarkeerd is met schuine strepen en bevindt zich vaak aan het begin of eindpunt van een in- of uitvoegstrook. Het is niet toegestaan om over het verdrijvingsvlak te rijden door bestuurders.

Het doel van het verdrijvingsvlak is om bestuurders naar een andere rijstrook te begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan een rijbaan die van drie naar twee rijstroken gaan.

Vroeger werden de schuine strepen in het verdrijvingsvlak sergeantsstrepen genoemd.

Boete verdrijvingsvlak
Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Je bent niet staande gehouden Je bent niet staande gehouden

Heb je een boete ontvangen voor het rijden over een verdrijvingsvlak, maar ben je niet staande gehouden? Dan heb je een goede reden om in bezwaar te gaan.

De verbalisant is verplicht om jou staande te houden als daar een reƫle mogelijkheid tot bestaat. De boete voor het rijden over een verdrijvingsvlak wordt niet vastgesteld met een camera, maar wordt altijd uitgeschreven door een verbalisant.

Je reed over de spitsstrook Je reed over de spitsstrook

In sommige gevallen is het verdrijvingsvlak onderdeel van een spitsstrook. Wanneer de spitsstrook open is dan is het rijden over een verdrijvingsvlak wel toegestaan. Krijg je hier toch een boete voor? Maak dan altijd bezwaar!

Veelgestelde vragen

Wat is een verdrijvingsvlak? Wat is een verdrijvingsvlak?

Een verdrijvingsvlak is het weggedeelte dat gemarkeerd is met schuine strepen en bevindt zich vaak aan het begin of eindpunt van een in- of uitvoegstrook.

Het doel van het verdrijvingsvlak is om bestuurders naar een andere rijstrook te begeleiden.

Wat kost de boete rijden over verdrijvingsvlak? Wat kost de boete rijden over verdrijvingsvlak?

De boete voor het rijden over een verdrijvingsvlak is in 2023 verhoogd naar 289 euro. In 2022 kostte deze boete nog 259 euro. Beide bedragen zijn inclusief de administratiekosten van het CJIB.