Boete indienen

Boete telefoon vasthouden op de fiets

Per 1 juli 2019 is het verboden om een mobiel elektronisch apparaat (telefoon) te gebruiken terwijl je fietst. Deze wet is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid van fietsers te vergroten, aangezien zij kwetsbaar zijn in het verkeer. Wanneer je toch op jouw telefoon zit op de fiets, dan kan je hier een Mulder boete voor krijgen. Deze boete bedraagt op dit moment 149 euro, inclusief de administratiekosten van het CJIB.

Welke apparaten vallen onder een mobiel elektronisch apparaat?

Uit artikel 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens blijkt dat je als bestuurder tijdens het rijden geen mobiel elektronisch apparaat vast mag hebben. Onder de categorie mobiel elektronisch apparaat vallen in ieder geval de volgende apparaten:

  • Mobiele telefoon
  • Tablet
  • Mediaspeler

Wanneer heeft bezwaar maken onder andere zin?

Je stond volledig stil Je stond volledig stil

Wanneer je volledig stil staat, bijvoorbeeld voor een stoplicht, mag je jouw telefoon wel gebruiken. Let hierbij wel op dat je dient volledig stil staan. Stapvoets rijden en jouw telefoon op de fiets gebruiken is nog steeds niet toegestaan.

Je bent niet staande gehouden Je bent niet staande gehouden

Heb je een boete ontvangen voor het rijden over een verdrijvingsvlak maar ben je niet staande gehouden? Dan heb je een goede reden om in bezwaar te gaan. De verbalisant is verplicht om jou staande te houden als daar een reƫle mogelijkheid tot bestaat. De boete voor het rijden over een verdrijvingsvlak wordt niet vastgesteld met een camera, maar wordt altijd uitgeschreven door een verbalisant.

Jouw telefoon zat in een telefoonhouder Jouw telefoon zat in een telefoonhouder

Telefoonhouders op de fiets worden steeds meer gebruikt, denk bijvoorbeeld aan alle fietsbezorgers die door het land rijden. In artikel 61a RVV wordt de term 'vasthouden' gebruikt. Heb je jouw telefoon bediend terwijl deze in zo'n telefoonhouder zat? Dan gaat het in dit geval niet over het vasthouden van de telefoon. In de rechtspraak over deze boete (feitcode R545) is bepaald dat het bedienen van een telefoon in een houder toegestaan is, bijvoorbeeld voor het aannemen van een inkomend telefoongesprek.

Je had iets anders vast dan een telefoon vast Je had iets anders vast dan een telefoon vast

Het kan zijn dat de verbalisant dacht dat jij een telefoon vast had, maar dat dit in de praktijk niet het geval was. Had je helemaal geen telefoon vast? Maak dan altijd bezwaar tegen de boete. In het verslag van de politie/handhaving wordt omschreven wat de verbalisant heeft waargenomen, lees dit verslag goed door zodat je de waarnemingen eventueel kunt weerleggen.