Boete rechts inhalen - Wetgeving en bezwaar 2023

Heb je een boete gekregen voor rechts inhalen? Hieronder vind je meer informatie over deze boete. Zo kom je erachter of bezwaar maken zinvol is in jouw geval. Wil je de boete meteen door een van onze juristen laten bekijken? Upload dan een foto van jouw boete en vul onze vragenlijst in.

Wetgeving rechts inhalen

In de wet is geregeld dat je links inhaalt, dit is opgenomen in artikel 11 van het RVV.

Doe je dit niet en haal je rechts in? Dan krijg je hier een boete voor. Bij de boete rechts inhalen hoort de feitcode R326. Op deze boete staat de volgende omschrijving: ‘Rechts inhalen waar dat verboden is’

Hoe hoog is de boete rechts inhalen?

De boete voor rechts inhalen is recent verhoogd. In 2022 was deze boete 259 euro, in 2023 is dit 289 euro. Beide bedragen zijn inclusief de administratiekosten van het CJIB.

Boete rechts inhalen: Wanneer mag je rechts inhalen?

Redenen om in bezwaar te gaan

Je haalt in aan de rechterkant van de blokmarkering op de weg. Je haalt in aan de rechterkant van de blokmarkering op de weg.

Een blokmarkering is een markering op de weg die eruit ziet als een serie korte, witte blokken. Een blokmarkering vind je bij in- en uitvoegstroken. Een blokmarkering wordt gebruikt om de in- of uitvoegstrook van de doorgaande rijbaan te scheiden.

Wanneer je rechts van de blokmarkering rijdt, en het verkeer passeert dat nog op de doorgaande rijbaan rijdt, dan wordt dit niet gezien als rechts inhalen. Boete gekregen voor rechts inhalen in deze situatie? Maak dan altijd bezwaar!

Je haalt een tram rechts in. Je haalt een tram rechts in.

Het is wettelijk toegestaan om een tram rechts in te halen. Heeft een verbalisant of boa hier een boete voor uitgeschreven dan is het aan te raden om hier bezwaar tegen te maken.

Je haalt in tijdens langzaam rijdend verkeer Je haalt in tijdens langzaam rijdend verkeer

Rechts inhalen tijdens langzaam rijdend verkeer is niet strafbaar. Maar wat is dan langzaam rijdend verkeer?

Rijkswaterstaat definieert langzaam rijdend verkeer als volgt: “langzaam rijdend verkeer: verkeer dat over minstens 2 km nergens harder rijdt dan 50 km/u, maar vaak wel sneller gaat dan 25 km/u”

Je haalt rechts in bij een file. Je haalt rechts in bij een file.

Rechts inhalen tijdens een file is niet strafbaar. Maar wat wordt dan gezien als een file?

Rijkswaterstaat definieert langzaam rijdend verkeer als volgt: “stilstaand verkeer: verkeer dat over tenminste 2 km bijna overal minder dan 25 km/u rijdt.”

Wanneer je niet wordt staande gehouden Wanneer je niet wordt staande gehouden

Het kan natuurlijk voorkomen dat een agent of handhaver jou, of jouw auto heeft gezien terwijl deze iemand rechts inhaalde. In principe moet de agent of handhaver jou dan staande houden, zodat vastgesteld kan worden wie het voertuig bestuurt.

Dit voorkomt dat de eigenaar van het voertuig opeens een boete krijgt voor iets wat hij of zij niet gedaan heeft. Dat staande gehouden moet worden is vastgelegd in de wet. Word je niet staande gehouden? Dan moet daarvoor een goede reden zijn. Wij kunnen tijdens het bezwaar voor je uitvinden of er een goede reden was of niet.

Boete rechts inhalen

Veelgestelde vragen

Hoe hoog is de boete rechts inhalen? Hoe hoog is de boete rechts inhalen?

De boete voor rechts inhalen is recent verhoogd. In 2022 was deze boete 259 euro, in 2023 is dit 289 euro. Beide bedragen zijn inclusief de administratiekosten van het CJIB.

Wanneer mag je rechts inhalen? Wanneer mag je rechts inhalen?

In de volgende situaties is het toegestaan om rechts in te halen:

  • Je haalt in aan de rechterkant van de blokmarkering op de weg.
  • Je haalt een tram rechts in.
  • Je haalt in tijdens langzaam rijdend verkeer
  • Je haalt rechts in bij een file.

Is rechts inhalen toegestaan? Is rechts inhalen toegestaan?

Nee. Rechts inhalen is in principe niet toegestaan, er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze regel.

In de wet is geregeld dat je links inhaalt, dit is opgenomen in artikel 11 van het RVV.

Kun je een boete krijgen voor rechts inhalen? Kun je een boete krijgen voor rechts inhalen?

Wanneer je rechts inhaalt, en dit wordt waargenomen door een verbalisant, dan krijg je hier een boete voor. Deze boete bedraagt 289 euro.