Boete geen gordel dragen

Het dragen van een autogordel is verplicht, voor zowel de bestuurder als de passagier. Draag je de gordel niet? Dan wordt er sinds 2023 een boete van 169 euro uitgeschreven, in 2022 was dit bedrag nog 159 euro. Beide bedragen zijn inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB.

Boete geen gordel dragen

Wanneer moet je een autogordel gebruiken?

Een gordel heeft een heel simpel, maar belangrijk doel: jou en jouw inzittende beschermen bij een ongeluk. Door de gordel blijf je op je plaats zitten en wordt de kans op een dodelijk ongeval aanzienlijk verlaagd. Genoeg redenen om de gordel te dragen dus.

Alle inzittenden zijn verplicht om een gordel te gebruiken indien deze aanwezig is op de zitplaats. Dit geldt voor alle plaatsen in de auto, dus zowel voor- als achterin. Zijn er maar vier autogordels aanwezig in het voertuig? Dan mogen er ook maar vier mensen plaats nemen.

Het delen van een gordel is niet toegestaan. Dat het verplicht is om een autogordel te dragen volgt uit 59 lid 1 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 199

Kinderen en autogordels

Kinderen tot 1,35 meter moeten in een goedgekeurd autokinderzitje vervoerd worden, dit geldt voor zowel voorin als achterin de auto. ongeacht of het jouw auto is of die van iemand anders. Kinderen die langer zijn dan 1,35 meter mogen de autogordel gebruiken.

Is een kind jonger dan 12 en draagt hij of zij geen gordel? Dan word jij als bestuurder verantwoordelijk gesteld en is de boete voor jou. Kinderen ouder dan 12 krijgen zelf de boete.

Het dragen van een gordel in een (lijn)bus

Het dragen van een gordel in een lijnbus is niet verplicht. Dit is vanuit praktische overwegingen besloten. Passagiers zitten over het algemeen kort in de bus en er stappen constant mensen in- en uit de bus. In touringbussen is het dragen van een gordel wél verplicht.

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Je bent niet staande gehouden Je bent niet staande gehouden

Heb je een boete gekregen voor het niet dragen van een gordel, maar ben je niet staande gehouden? Dan bestaat de kans dat de boete vernietigd wordt bij het indienen van een bezwaarschrift.

Vraag altijd de verklaring van de verbalisant op en lees deze aandachtig door. In het wetsartikel wordt niet precies vastgesteld hoe een autogordel gedragen dient te worden.

Je nam niet actief deel aan het verkeer Je nam niet actief deel aan het verkeer

Wanneer je niet deel neemt aan het verkeer is het niet verplicht om jouw gordel om te hebben.

Krijg je een boete voor het niet dragen van een gordel terwijl je bijvoorbeeld net jouw auto hebt geparkeerd? Dan bestaat de kans dat de boete vernietigd wordt bij het indienen van een bezwaarschrift.

Je hebt een ontheffing van het RVV Je hebt een ontheffing van het RVV

Er bestaan ontheffingen voor het dragen van een gordel. Dit komt het meest voor als ontheffing vanuit jouw werkgever. Denk bijvoorbeeld aan pakketbezorgers of andere beroepen waarbij je veelvoudig het voertuig moet verlaten.

Het is wel goed om te onthouden dat er altijd voldaan moet worden aan alle moet er dan wel voldaan worden aan alle voorwaarden die bij de ontheffing horen.

Het kan ook voorkomen dat een ontheffing wordt gegeven vanwege medische redenen.

Boete geen gordel dragen

Veelgestelde vragen

Wat kost de boete zonder gordel rijden? Wat kost de boete zonder gordel rijden?

Boete voor het niet dragen van een gordel? Dan wordt er sinds 2023 een boete van 169 euro uitgeschreven, in 2022 was dit bedrag nog 159 euro.

Beide bedragen zijn inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB.

Wie krijgt de boete als een passagier geen gordel draagt? Wie krijgt de boete als een passagier geen gordel draagt?

Als passagier ben je zelf verantwoordelijk voor het dragen van een gordel op de juiste manier, de boete is dan ook voor de passagier zelf.

Dit geldt niet wanneer de passagier jonger dan 12 jaar is, dan is de vervoerder van het kind verantwoordelijk en wordt deze persoon beboet.

Is een gordel altijd verplicht? Is een gordel altijd verplicht?

In principe is het antwoord hierop altijd: Ja.

Het maakt niet uit of voor- of achterin zit, het is altijd verplicht om een gordel te dragen.

Voor kinderen kleiner dan 1,35 meter is het verplicht om een speciaal autokinderzitje te gebruiken.

Hulp nodig bij het bezwaar? We helpen je graag

Heb je liever dat onze gespecialiseerde verkeersrecht juristen jouw boete bekijken? Dien dan de boete gratis in op onze website. Mochten er genoeg juridische gronden zijn dan dienen wij het bezwaar gratis voor je in.