Boete indienen

Boete geen gordel dragen - Bezwaar maken

Het dragen van een autogordel is verplicht, voor zowel de bestuurder als de passagier. De boete voor het rijden zonder een gordel bedraagt momenteel 159 euro. Dat is inclusief de administratiekosten van het CJIB.

De feitcodes voor het niet of onjuist dragen van een autogordel zijn R533; R535f t/m R535k; R535m; R535o t/m R535s. Heb jij een boete ontvangen voor het niet dragen van een gordel? Lees hier of bezwaar maken zin heeft.

Wanneer moet je een autogordel gebruiken?

Een gordel heeft een heel simpel, maar belangrijk doel: jou en jouw inzittende beschermen bij een ongeluk. Door de gordel blijf je op je plaats zitten en wordt de kans op een dodelijk ongeval aanzienlijk verlaagd. Genoeg redenen om de gordel te dragen dus.

Alle inzittenden zijn verplicht om een gordel te gebruiken indien deze aanwezig is op de zitplaats. Dit geldt voor alle plaatsen in de auto, dus zowel voor- als achterin. Zijn er maar vier autogordels aanwezig in het voertuig? Dan mogen er ook maar vier mensen plaats nemen.

Het delen van een gordel is niet toegestaan. Dat het verplicht is om een autogordel te dragen volgt uit 59 lid 1 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 199


Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Je bent niet staande gehouden Je bent niet staande gehouden

Heb je een boete gekregen voor het niet dragen van een gordel maar ben je niet staande gehouden? Dan bestaat de kans dat de boete vernietigd wordt bij het indienen van een bezwaarschrift. Vraag altijd de verklaring van de verbalisant op en lees deze aandachtig door. In het wetsartikel wordt niet precies vastgesteld hoe een autogordel gedragen dient te worden.

Je nam niet actief deel aan het verkeer Je nam niet actief deel aan het verkeer

Wanneer je niet deel neemt aan het verkeer is het niet verplicht om jouw gordel om te hebben. Krijg je een boete voor het niet dragen van een gordel terwijl je bijvoorbeeld net jouw auto hebt geparkeerd? Dan bestaat de kans dat de boete vernietigd wordt bij het indienen van een bezwaarschrift.

Je hebt een ontheffing van het RVV Je hebt een ontheffing van het RVV

Er bestaan ontheffingen voor het dragen van een gordel. Dit komt het meest voor als ontheffing vanuit jouw werkgever. Denk bijvoorbeeld aan pakketbezorgers of andere beroepen waarbij je veelvoudig het voertuig moet verlaten. Het is wel goed om te onthouden dat er altijd voldaan moet worden aan alle moet er dan wel voldaan worden aan alle voorwaarden die bij de ontheffing horen.

Het kan ook voorkomen dat een ontheffing wordt gegeven vanwege medische redenen.

Hulp nodig bij het bezwaar? We helpen je graag

Heb je liever dat onze gespecialiseerde verkeersrecht juristen jouw boete bekijken? Dien dan de boete gratis in op onze website. Mochten er genoeg juridische gronden zijn dan dienen wij het bezwaar gratis voor je in.