Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Feitcode R618a

De boete met feitcode R618a kun je ontvangen wanneer je over een puntstuk rijdt. Een puntstuk is een vlak op de weg in de vorm van een punt, die vaak te vinden is bij een op- of afrit op de snelweg. De officiële omschrijving op de boete is het 'als bestuurder een puntstuk gebruiken'. In 2022 is de boete voor het rijden over een puntstuk €259,- inclusief de administratiekosten van het CJIB.


Hieronder lees je meer over deze boete, en of bezwaar maken zin heeft! Wil je de boete door ons laten bekijken, klik dan op de knop hieronder.

Puntstuk gebruiken

Dat je niet over een puntstuk mag rijden volgt uit artikel 62 en artikel 77 Reglement verkeersregels en verkeertekens 1990. Zoals gezegd vind je een puntstuk vaak op snelwegen, bij op- en afritten, en op stukken waar wegen van elkaar splitsen. We zien bij dit soort boetes vaak dat een bestuurder op het laatste moment toch nog van baan wisselt of de afslag pakt, en daarbij over het puntstuk rijdt. Toch kunnen er redenen zijn voor een bezwaar, zoals hieronder omschreven.

Mogelijke redenen voor een bezwaar

Je bent niet staande gehouden Je bent niet staande gehouden

Het is in principe voor de politie verplicht om een bestuurder staande te houden wanneer dat ook mogelijk is. Omdat dit soort boetes vaak op de snelweg worden gegeven, gaat het vaak om agenten die bezig zijn met controles op de snelweg. Dit doen zij over het algemeen in zowel opvallende als onopvallende dienstvoertuigen. Als in dit voertuig ook een stopbord is gemonteerd, waarop een signaal gegeven kan worden aan een bestuurder om de politie te volgen, dan moet de politie deze eigenlijk ook gebruiken. Er zijn niet heel veel redenen waarom de politie ervoor mag kiezen om jou niet staande te houden, en daarom is het altijd goed om even het proces-verbaal op te vragen, om te zien wat de reden voor het niet staande houden was. Is deze reden onvoldoende specifiek, of was er wel degelijk een mogelijkheid, dan komt de boete te vervallen. Dit is ook wel logisch nu je je als bestuurder eigenlijk helemaal niet kan verdedigen tegen de boete, omdat het vaak al weken geleden is toen de overtreding zou zijn begaan. Zonder een staandehouding ga je je de omstandigheden niet kunnen herinneren, en dan kan je ook je onschuld niet meer bewijzen! Wij vragen kosteloos het proces-verbaal op, zodat jij kunt inzien wat er precies is waargenomen. Meer weten over een staandehouding?

Wanneer het geen puntstuk betreft, maar bijvoorbeeld een verdrijvingsvlak Wanneer het geen puntstuk betreft, maar bijvoorbeeld een verdrijvingsvlak

Het komt wel eens voor dat de vlakken op de weg door elkaar worden gehaald. Een puntstuk is altijd volledig wit, terwijl een verdrijvingsvlak strepen heeft. Dit is een voorbeeld van een puntstuk:

Dit is een voorbeeld van een verdrijvingsvlak:

Wanneer de spitsstrook open is, mag je wel over een puntstuk rijden Wanneer de spitsstrook open is, mag je wel over een puntstuk rijden

Op bepaalde plekken zijn spitsstroken gemaakt, waarbij het de bedoeling is dat je over de vluchtstrook gaat rijden. Wanneer de spitsstrook open is is het ook toegestaan om over de puntstukken te rijden om op die spitsstrook te blijven rijden.