Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Strafbeschikking

Een strafbeschikking is een type boete van bijvoorbeeld het CJIB of het Openbaar Ministerie. Meestal worden strafbeschikkingen gegeven voor serieuzere overtredingen, zoals het overschrijden van de snelheidslimiet met meer dan 30 km/h binnen de bebouwde kom, of het negeren van een rood kruis. Ben je het niet eens met de strafbeschikking, dan kan je hiertegen bezwaar maken door op de knop hieronder te drukken. Bezwaar maken heet in dit geval ‘verzet instellen’. Als je bezwaar wil maken, dan moet je de boete niet betalen. Als je wel betaalt, geef je aan dat je akkoord bent en komt dit (eventueel) op je strafblad te staan.


Het is momenteel niet mogelijk om een strafbeschikking bij Appjection in te dienen.

Meer informatie over de strafbeschikking en bezwaar

Wat is een strafbeschikking? Wat is een strafbeschikking?

Een strafbeschikking is een strafvoorstel zonder tussenkomt van een onafhankelijke rechter. Strafbeschikkingen worden opgelegd door het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie is bevoegd om voor veel voorkomende strafbare feiten zelf een strafbeschikking op te leggen. Hiermee kan het OM verschillende soorten straffen opleggen, zoals een geldboete, een taakstraf of een schadevergoeding. Het opleggen van gevangenisstraf is niet mogelijk bij een strafbeschikking. Wanneer je het niet eens bent met een strafbeschikking is het mogelijk om in verzet te gaan tegen de strafbeschikking.

Ik ben het niet eens met de strafbeschikking Ik ben het niet eens met de strafbeschikking

Je hebt een strafbeschikking ontvangen, maar je bent het hier niet mee eens. Dan is het mogelijk om in verzet te gaan tegen de strafbeschikking. Dit moet binnen 14 dagen nadat je bekend bent geworden met de strafbeschikking. Het is belangrijk om vervolgens niet vrijwillig aan de strafbeschikking te voldoen, bijvoorbeeld door het betalen van een geldboete, dat zorgt er voor dat je de strafbeschikking accepteert en dan verlies je de mogelijkheid om in verzet te gaan.

Je kunt je strafbeschikking bij Appjection indienen. Wij dienen vervolgens gratis een verzetschrift in. Wil je daarnaast graag hulp van een advocaat bij de OM-hoorzitting of de zitting bij de politierechter, dan hebben wij een advocaat waar we je naartoe kunnen doorverwijzen. Afhankelijk van je inkomen heb je dan mogelijk nog recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, zodat je alleen een eenmalige eigen bijdrage hoeft te betalen.

Ik heb een strafbeschikking gekregen. Heb ik nu een strafblad? Ik heb een strafbeschikking gekregen. Heb ik nu een strafblad?

Wanneer je vrijwillig aan de strafbeschikking voldoet dan wordt de onherroepelijke strafbeschikking opgenomen in jouw justitiële documentatie. Dat betekent dat je inderdaad een aantekening op jouw strafblad krijgt. Daarom is het belangrijk om verzet in te stellen wanneer je het niet eens bent met de opgelegde strafbeschikking. Een aantekening op jouw justitiële documenten kan invloed hebben op een aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ik heb een strafbeschikking gekregen. Moet ik de boete nu betalen? Ik heb een strafbeschikking gekregen. Moet ik de boete nu betalen?

Wanneer je van mening bent dat de strafbeschikking onterecht is betaal dan nooit de boete. De boete betalen betekent dat je vrijwillig aan de strafbeschikking voldoet en de opgelegde straf dus accepteert. Als de strafbeschikking onterecht is dan is het noodzaak dat je verzet instelt tegen de sanctie. Ook na het verzet instellen hoeft de boete niet betaald te worden. Doe je dit wel dan wordt het verzetschrift niet in behandeling genomen en ben je niet-ontvankelijk.