Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Museumstraat en Cuyperspassage Amsterdam

Met kop en schouders steken deze twee passages in Amsterdam boven de rest uit als het gaat om het aantal boetes dat wordt opgelegd aan huurders van deelscooters. De boete die uitgedeeld wordt is feitcode R311 met de scooter op de stoep of door voetgangersgebied rijden. Deze boete kost je maar liefst €109,-


Bij Appjection zien wij deze boetes meer dan 500 keer per maand voorbij komen. Het gaat hier om twee tunnels waar je als bestuurder van een scooter niet mag rijden: de tunnel onder het Rijksmuseum, en de tunnel bij Centraal Station. Deze twee tunnels worden bewaakt door camerasystemen die volledig automatisch een boete opleggen voor het rijden op een plek waar dat niet zou mogen. Beide passages zijn volgens het Openbaar Ministerie namelijk aangemerkt als voetgangersgebieden. Wil je bij Centraal Station naar de andere kant, gebruik dan het Stationsplein. Bij het Rijksmuseum kun je omrijden via bijvoorbeeld de Hobbemakade.

Het vreemde aan deze twee voetgangersgebieden is alleen dat het duidelijk geen voetgangersgebied is, maar een fietspad, en dat je hier wel gewoon mag fietsen. Deze manier van handhaven is eigenlijk in strijd met de richtlijnen die het Openbaar Ministerie hier zelf voor heeft opgesteld, en daarom raden wij het altijd aan bezwaar te maken tot de verkeerssituatie hier is aangepast.

Afgezien van deze locaties is het daarnaast goed om je bewust te zijn van voetgangersgebieden en trottoirs. Hoe flauw het ook is, je kan zomaar een boete krijgen als je over een stukje stoep rijdt om de rijbaan te betreden!

Het Zwarte Pad in Den Haag

De boete die hier opgelegd wordt is de boete met feitcode R397J, €109, parkeren buiten de parkeervakken, of feitcode R396, €159, hinderlijk of gevaarlijk parkeren

Het Zwarte Pad in Scheveningen is een weg die aan het strand loopt en die veel gebruikt wordt om diverse strandtenten te bereiken. Het heeft ook een heleboel parkeerplaatsen die direct aan het strand liggen. Maandelijks, en met name in de zomer, zien wij zeer veel boetes voorbij komen voor het buiten de vakken parkeren van deelscooters of het eventueel hinderlijk parkeren van deelscooters. Ga je naar het strand en parkeer je de deelscooter op het Zwarte Pad? Zorg dan dat je goed kijkt waar je de scooter parkeert zodat je niemand in de weg staat op de stoep of de rijbaan! Zijn er speciale parkeervakken voor scooters, dan is dat de plek om hem neer te zetten als je geen boete van 109 euro wilt krijgen.

Net als in het geval hierboven is er wel iets vreemds aan de hand. De agenten en BOA’s die boetes opleggen op het Zwarte Pad schrijven deze uit onder de code R397J, terwijl die alleen aan auto’s kan worden opgelegd. Ook hier raden we dus aan om bezwaar te maken!


Parkeren buiten de parkeervakken op plekken met een parkeerverbod

Met een deelscooter eindigen mensen hun rit vaak op een plek waar ze het OV kunnen pakken om hun reis te vervolgen, zoals een treinstation in Amsterdam en Den Haag. Rond treinstations wordt door gemeenten bijna altijd een parkeerverbod voor fietsen en scooters ingesteld, wat betekent dat je alleen mag parkeren in de daarvoor bestemde vakken. Zet je de deelscooter in een vak voor fietsen, of helemaal buiten de vakken, dan moet je al snel €79 betalen omdat rond treinstations enorm veel wordt gecontroleerd. Zoek dus altijd naar een parkeervak dat bedoeld is voor scooters, zoals op de foto bij de Oosterdokskade in Amsterdam.

Heb je haast? Parkeer de scooter dan net voor het parkeerverbod bord E3. Het parkeerverbod geldt pas na het bord, dus dan zit je altijd goed!

Image1

Geen helm dragen (R536a)

In 2021 hebben wij 76 keer een boete voorbij zien komen voor het niet dragen van een helm op een deelscooter. In Amsterdam is het tegenwoordig ook met een blauw kenteken verplicht om een helm te dragen, dus als je een boete van meer dan €100 wilt voorkomen is het aan te raden deze op te zetten (naast uiteraard de veiligheid van jou en je eventuele passagier).