Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Feitcode R315b

Een boete met feitcode R315b betekent meestal dat je geparkeerd hebt op een stoep of een fietspad. In 2021 ben je 100 euro kwijt voor deze boete. De officiële omschrijving op de boete is: het 'als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door stil te staan op het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/­bromfietspad of het ruiterpad.' Juridisch gezien is het vaak de vraag of daadwerkelijk sprake is van een stoep, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je een ontheffing had voor bepaalde werkzaamheden. Hieronder vind je meer informatie over deze boete. Zo kom je erachter of bezwaar maken zinvol is in jouw geval.


Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Parkeren op de stoep, artikel 10 RVV

Parkeren op de stoep is niet toegestaan, en dit volgt uit artikel 10 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens, waarin staat dat je als bestuurder van bijvoorbeeld een auto niet mag stilstaan of rijden op de stoep, op een fietspad of op een ruiterpad. Dus ook als je iemand wilt laten in- of uitstappen, of je wilt even iets in de auto zetten of laden/lossen, dan mag dit niet op deze plekken.

Wanneer heeft bezwaar maken zin? De lijst hieronder is enkel een opsomming van een aantal goede redenen voor een bezwaar. Twijfel je over jouw boete? Doorloop dan de intake!

Bezwaar maken tegen een boete met feitcode R315b

Wanneer heeft bezwaar maken onder andere zin?

Wanneer de plek waar je stond er niet uit ziet als een stoep Wanneer de plek waar je stond er niet uit ziet als een stoep

Ziet de plek waar jij parkeert er niet uit als een stoep, dan heb je een reden om bezwaar te maken. Is er bijvoorbeeld geen stoeprand? En worden er geen grijze vierkante tegels gebruikt? Zijn er misschien parkeervakken aangelegd op de stoep, en sta je in zo’n parkeervak? Dit zijn allemaal goede redenen voor een bezwaar. Een goed voorbeeld van een plek waar geen grijze vierkante tegels worden gebruikt is de Lindengracht in Amsterdam. De boete is terecht als een normale weggebruiker de plek waar jij staat zou herkennen als een stoep.

Wanneer je een ontheffing van het RVV hebt Wanneer je een ontheffing van het RVV hebt

Heb jij een ontheffing voor werkzaamheden die je moet verrichten en heb je deze ontheffing zichtbaar achter de voorruit liggen? Vaak hoef je dan niet te voldoen aan artikel 10 RVV, en mag je op de stoep parkeren. Let wel goed op dat je genoeg ruimte overlaat voor voetgangers en mensen in een rolstoel.

Wanneer de rijbaan en het voetpad er bijna hetzelfde uit zien en er geen stoeprand is Wanneer de rijbaan en het voetpad er bijna hetzelfde uit zien en er geen stoeprand is

Het komt vaak voor dat je een boete krijgt voor het parkeren op de stoep, terwijl jij dacht dat het helemaal geen stoep was. Een voorbeeld hiervan is de ‘shared space’, waar auto’s, fietsers en voetgangers de ruimte delen. De stoep heeft hier vaak dezelfde bestrating als de rijbaan, wat betekent dat het eigenlijk geen stoep meer is. Dit zie je bijvoorbeeld goed op de Oudegracht in Utrecht. De zijkanten van de rijbaan zijn in dit geval geen stoep, en je kunt dan ook zeker bezwaar maken!

Wanneer je in de berm geparkeerd stond Wanneer je in de berm geparkeerd stond

Parkeren in de berm is toegestaan in Nederland. Pas alleen op dat je niet in een groenstrook parkeert, want dan kun je wel weer een boete krijgen. Een berm kun je herkennen aan het feit dat deze weinig wordt onderhouden, en direct grenst aan de weg. Oftewel, er is geen verhoogde stoeprand. Een groenstrook is vaak goed onderhouden en heeft verschillende soorten planten of bomen.