Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Boete met een ontheffing van het RVV

Ben jij tijdens jouw werkzaamheden beboet terwijl je zichtbaar een ontheffing achter de voorruit had liggen? Grote kans dat deze boete onterecht is opgelegd.


Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Ontheffing voor werkzaamheden

Veel bedrijven met werkzaamheden op straat, of aan openbaar vervoer of andere infrastructuur, regelen voor die werkzaamheden een ontheffing. Met die ontheffing kan jij als werknemer op de plek komen waar je moet werken, zonder dat je je aan alle verkeersregels hoeft te houden. Aan een ontheffing zijn altijd voorwaarden verbonden, die je op de ontheffing zelf ook kunt lezen. Ook kun je lezen aan welke verkeersregels je je tijdens jouw werkzaamheden niet hoeft te houden, als dat nodig is voor jouw werk.

Wanneer heeft bezwaar maken onder andere zin?

Wanneer je aan alle voorwaarden van de ontheffing hebt voldaan Wanneer je aan alle voorwaarden van de ontheffing hebt voldaan

Voordat je bezwaar kunt maken moet je kijken of je aan de voorwaarden hebt voldaan:

– De ontheffing was zichtbaar in jouw auto aanwezig, het liefst achter de voorruit;

– De ontheffing geldt voor datgene waarvoor je de boete hebt ontvangen;

– Je hebt de ontheffing gebruikt voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden, en er was geen hinder of gevaar voor de rest van het verkeer (bijvoorbeeld als je op de stoep staat moet iemand in een rolstoel er nog langs kunnen).

Als je aan deze voorwaarden hebt voldaan dan heb je een goeie kans dat de boete wordt vernietigd. Hieronder lees je nog wat meer over specifieke situaties.

Onterechte boetes in Amsterdam door de scanauto Onterechte boetes in Amsterdam door de scanauto

Tegenwoordig legt de gemeente Amsterdam boetes op met de scanauto. Die maakt foto’s van de omgeving en dan wordt er gekeken of iemand verkeerd geparkeerd staat bijvoorbeeld. De scanauto kan alleen niet zien of iemand een ontheffinghouder is, omdat het papiertje voorin de auto niet zichtbaar is vanaf die hoek. Toch doet de gemeente geen extra controle, en blijft de gemeente onterechte boetes opleggen. Wij kunnen tijdens het bezwaar de foto’s ontvangen en bewijzen dat jij daar mocht staan.

Wanneer een agent jou niet staande houdt Wanneer een agent jou niet staande houdt

Het kan natuurlijk voorkomen dat een agent of handhaver jou, of jouw auto heeft gezien terwijl jij ergens reed waar dit in principe niet mocht, maar waar jij wel mocht rijden met jouw ontheffing. In principe moet de agent of handhaver jou dan staande houden, in dit geval ook zodat jij jouw ontheffing kunt tonen. Dat staande gehouden moet worden is daarnaast vastgelegd in de wet. Word je niet staande gehouden? Dan moet daarvoor een goede reden zijn. Wij kunnen tijdens het bezwaar voor je uitvinden of er een goede reden was of niet.