Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Boete milieuzone

Een aantal gemeenten, zoals Amsterdam, heeft een milieuzone ingesteld, waardoor je met bepaalde auto’s de binnenstad van deze steden niet meer mag betreden. Dit is om vervuiling tegen te gaan. Rijd je toch een milieuzone binnen met een vervuilende auto? Dan ontvang je een boete van 109 euro, inclusief 9 euro administratiekosten van het CJIB.

Hieronder lees je meer over deze boete, en of bezwaar maken zin heeft! Wil je de boete door ons laten bekijken, klik dan op de knop hieronder.

Wanneer mag je de milieuzone niet inrijden?

Dat is afhankelijk van de gemeente en van jouw auto. Een milieuzone kijkt naar het type voertuig, dus bijvoorbeeld een auto, vrachtwagen of camper, en kijkt naar de datum van toelating.

Dit is de datum waarop de auto bij de RDW bekend werd als het ware. Een camerasysteem controleert vervolgens alle kentekens die een bepaalde zone in rijden in een gemeente. Vervolgens krijg je automatisch een boete als je hier niet mocht rijden.

Voor het automatisch handhaven met zo’n camerasysteem moet de gemeente voldoen aan strenge eisen, waar helaas niet altijd aan voldaan wordt. Wij kunnen gratis voor je controleren of jouw boete terecht of onterecht is opgelegd.

Wanneer heeft bezwaar maken onder andere zin?

Wanneer de boete via een camerasysteem wordt gecontroleerd Wanneer de boete via een camerasysteem wordt gecontroleerd

Net als bij een snelheidsboete kan een verbod om ergens in te rijden met een camera geconstateerd worden. Dit is toegestaan, maar aan geautomatiseerde handhaving zijn strenge regels verbonden.

Zo moet bijvoorbeeld het bord verboden in te rijden zichtbaar zijn op de foto, zodat daarmee bewezen is dat je voorbij het bord bent gegaan. Al deze regels zijn vastgelegd in het Beleidskader geslotenverklaringen van het OM.

Wanneer jij een ontheffing hebt voor de milieuzone Wanneer jij een ontheffing hebt voor de milieuzone

De meeste gemeenten bieden de mogelijkheid aan inwoners van de stad om een ontheffing te krijgen voor de milieuzone.

Soms kun je ook voor een dag een vergunning aanvragen. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld een verhuizing. Als de gemeente dit aanbiedt dan kun je dit op de website van de gemeente regelen.

Wanneer je na het zien van de milieuzone omkeert en de zone weer uit rijdt Wanneer je na het zien van de milieuzone omkeert en de zone weer uit rijdt

Soms kan het voorkomen dat je het bord pas heel laat ziet, en dat je dan al door de camera bent gezien, maar als je kunt aantonen dat je weer bent omgedraaid, dan is dat in sommige gevallen voldoende om de boete te verlagen.

Zo is er een zaak bekend in Utrecht, in de milieuzone, waarbij een bestuurder na het zien van het bord is gaan kijken of hij de milieuzone wel in mocht, en hem daarna alsnog snel uit is gereden. Zijn of haar boete werd verlaagd tot €0.