Automatische geslotenverklaring Maastricht Johan Willem Beyenlaan

De gemeente Maastricht was op 3 juli 2017 gestart met het automatisch cameratoezicht in Randwyck. De inzinkbare palen in Randwyck zijn vervangen door camera´s met kentekenherkenning en geautomatiseerde handhaving.

Bestuurders van motorvoertuigen zonder ontheffing ontvangen automatisch een boete als zij langs een gesloten verklaring (verbodsbord) rijden. De camera´s staan aan de Johan Willem Beyenlaan, het Endepolsdomein en de Joseph Bechlaan.

Wat is er aan de hand?

Beleidskader Beleidskader

Net als bij een snelheidsboete wordt met een camera geconstateerd wanneer je een geslotenverklaring in rijdt. Dit is toegestaan, maar aan geautomatiseerde handhaving zijn strenge regels verbonden.

Een voorbeeld van zo´n regel, is dat wanneer men geregistreerd is door een dergelijk camerasysteem het verkeersbord zichtbaar moet zijn op deze foto.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het beleidskader digitale handhaving geslotenverklaringen en voetgangersgebieden dan is deze te vinden op de website van het Openbaar Ministerie.

De uitspraak De uitspraak

Onlangs heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden, een gunstige uitspraak gedaan. Het Hof heeft overwogen dat indien uitsluitend de achterkant van het C-bord zichtbaar is op de foto’s, de gedraging niet kan worden vastgesteld.

Hoewel het waarschijnlijk is dat in de geslotenverklaring is gereden, kan dat op basis van de foto niet worden vastgesteld. Daarom zijn al veel boetes vernietigd. Is op de foto uitsluitend de achterkant van het bord zichtbaar? Dan bestaat de kans dat jouw boete vernietigd wordt.

Wil je dat wij jou helpen met het indienen van een bezwaarschrift? Klik dan op de knop hieronder!