Ongeldige verkeers­boetes Alk­maar de Heul

De rechtbank heeft uitspraak gedaan over de vele bekeuringen die zijn opgelegd in de Alkmaarse binnenstad, en geoordeeld dat de boetes niet geldig zijn. Met name het geautomatiseerde handhavingsysteem in ´De Heul´ heeft voor problemen gezorgd.


Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Automatische geslotenverklaring De Heul

Voor de binnenstad van Alkmaar geldt al sinds 2002 een inrijdverbod voor auto´s. Hieronder volgt wat meer informatie over de situatie aan De Heul.

Wat is er aan de hand?

Inrijverbod voor de binnenstad Inrijverbod voor de binnenstad

Voor de binnenstad van Alkmaar geldt al sinds 2002 een inrijdverbod voor auto´s. Enkel gedurende bepaalde tijden in de ochtend en in de avond is het mogelijk om de binnenstad in te rijden (laad- en lostijden).

Het inrijdverbod werd gehandhaafd door middel van beweegbare palen. Er geldt daarbij een ontheffingssysteem voor bedrijven en bewoners.

Begin 2017 is het handhavingsysteem van beweegbare palen vervangen door geautomatiseerde handhaving met een vaste camera.

Dit systeem controleert de voertuigen, die de binnenstad inrijden, op het hebben van een geldige ontheffing. Indien er sprake was van het niet in bezit hebben van een geldige ontheffing valt er automatisch een boete op de mat bij de kentekenhouder.

De beroepen De beroepen

Veel mensen uit Alkmaar en omgeving hebben een bekeuring ontvangen en hebben beroep ingesteld bij de rechtbank Noord-Holland. De mensen vinden dat de verkeerssituatie in de binnenstad onduidelijk is. Betrokkenen zijn ervan overtuigd dat er door de gemeente Alkmaar onvoldoende is gedaan om de nieuwe situatie uit te leggen.

De uitspraak van de rechtbank De uitspraak van de rechtbank

De rechtbank Noord-Holland heeft recent uitspraak gedaan en heeft geoordeeld dat de boetes niet geldig zijn. Zo heeft de rechtbank vastgesteld dat in veel dossiers geen foto zat van de overtreding terwijl die foto’s er wel zijn. De rechtbank vindt dat onzorgvuldig, omdat zo niet kan worden vastgesteld of de overtreding wel of niet is begaan.

In andere dossiers zat wel een foto van de overtreding maar op die foto´s staat het overtreden verkeersbord niet. Zo is niet duidelijk of het voertuig het verkeersbord (´verboden in te rijden´) is gepasseerd. Uit geldende beleidsregels blijkt dat in deze situatie het verkeersbord samen met de auto op de foto moeten staan. De rechtbank oordeelt al met al dat verkeersovertreding niet zijn komen vast te staan.