Boetes autoluwe Nieuwlandstraat in Tilburg

Heb je onlangs een boete ontvangen voor het rijden over een voetgangersgebied (feitcode R315a) met als locatie Nieuwlandstraat in Tilburg?

Dan is dit mogelijk een onterechte boete! Dien deze boete kosteloos in bij Appjection en laat onze juristen bezwaar voor je maken.

Autoluw
Sinds 1 juli 2021 is de Tilburgse Nieuwlandstraat ter hoogte van het Radiopleintje autoluw gemaakt. Dat de situatie ter plaatse zeer onduidelijk is, blijkt ook uit het aantal boetes die worden opgelegd. Boetes voor het betreden van deze straat met een motorvoertuig stromen binnen: maar liefst 1500 boetes binnen anderhalve maand!

Ook bij Appjection zien we elke dag meer boetes binnen komen voor deze locatie. Veel mensen begrijpen niet waar de boete vandaan komt en wat zij fout gedaan zouden hebben. Hoe kan dit en waar gaat het mis? Om te beginnen wordt de gedraging vastgelegd door geautomatiseerde camera installatie. Elke bestuurder van een motorvoertuig die tussen 11:00 en 06:00 dit gedeelte van de Nieuwlandstraat in rijdt, krijgt binnen enkele dagen een boete op de mat. Op het moment dat je de borden net te laat ziet, een klein stukje de straat inrijdt en vervolgens achteruit de straat weer uitrijdt, zul je alsnog een boete krijgen. Een geautomatiseerd systeem met camera installatie kan geen onderscheid maken in situaties en pikt alleen de kentekens op van motorvoertuigen die in het zicht van de camera komen. Dit alleen al leidt regelmatig tot onterechte boetes, gezien de omstandigheden van het geval.

Handhaving d.m.v. camera installatie
Deze manier van handhaven zien we ook terug bij de zogeheten geslotenverklaringen (de C-borden), waarbij ook gebruik wordt gemaakt van camera installatie. Om te mogen van een ‘terechte’ boete, moet er aan behoorlijk wat eisen worden voldaan. Zo moet het verkeersbord op de foto zichtbaar zijn en als dit niet het geval is, moeten er schouwrapporten worden overlegd. Iets wat we ook vaak zien is een ‘fuik’. Er is sprake van een fuik op het moment dat je het bord ziet (wat een verbod aangeeft) en je gelijk hierna het gebied inrijdt. De verkeersborden moeten zo geplaatst worden dat je als bestuurder nog een weg kunt kiezen, om te voorkomen dat je een gebied inrijdt waar een geslotenverklaring voor geldt. Dit moet worden gedaan door een vooraankondiging.
Uit ervaring weten we bij Appjection dat gemeentes regelmatig tekort schieten en de camera installaties in hun gemeente niet altijd voldoen aan al de eisen. Wanneer er niet aan deze eisen is voldaan, is er een zeer grote kans dat de boete wordt vernietigd en je kan spreken van een onterechte boete.

Bezwaar maken loont!

Moraal van het verhaal: laat je boetes altijd controleren door experts. Ook al lijkt het op het eerste gezicht misschien een terechte boete of denk je dat bezwaar zinloos is, het gebeurt regelmatig dat er boetes worden vernietigd omdat er niet aan bepaalde vereisten is voldaan!