Boete voor onverzekerd rijden

Een boete voor onverzekerd rijden kan worden opgelegd door de politie of door de Registercontrole van de RDW. Deze boete kan onterecht zijn als je wel degelijk een verzekering hebt bijvoorbeeld. Op deze pagina staat meer informatie over hoe de boete wordt vastgesteld, en of dit terecht is.

Meer informatie over onverzekerd rijden en de RDW

Het is belangrijk om te weten dat wanneer je de eigenaar bent van een auto, motor of scooter, je verplicht bent een verzekering voor dit voertuig af te sluiten. Als jouw auto of scooter kapot is, moet je deze nog steeds verzekeren, ook al staat het voertuig in de garage en kan deze niet eens rijden. Ga je het voertuig nog repareren, dan moet je het kenteken schorsen zo lang je er niet mee gaat rijden. Op die manier voorkom je boetes. Zie voor meer informatie over schorsen en beëindigen van het kenteken de informatie hieronder.

Waarom krijg ik een boete voor onverzekerd rijden? Waarom krijg ik een boete voor onverzekerd rijden?

Je ontvangt een boete voor onverzekerd rijden (feitcode A915 of A902) voor het ‘niet de vereiste verzekering afsluiten en in stand houden’. Zodra je een auto, motor, scooter etc. koopt, en deze op jouw naam komt te staan, ben je verplicht op zijn minst een WA-verzekering voor deze auto af te sluiten.

De verzekeraar geeft vervolgens aan een register door of voor jouw voertuig een verzekering is afgesloten. Komt uit de controle van de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) van dat register naar voren dat een auto of scooter niet verzekerd is, dan krijg je een boete van €350-400 afhankelijk van het voertuig.

Kan ik bezwaar maken tegen de boete voor onverzekerd rijden? Kan ik bezwaar maken tegen de boete voor onverzekerd rijden?

Ja, als het voertuig verzekerd was op het moment dat de boete werd opgelegd. Onder het kopje ‘Wanneer’ op de boete staat wanneer de controle is geweest. Had je op dat moment al een verzekering afgesloten, en was deze ook volledig betaald, dan kun je de boete aanvechten. Druk op de knop ‘Maak bezwaar’ op deze pagina, en je hebt binnen een paar minuten een bezwaar.

Het maakt niet uit of de auto, motor of scooter kapot is en in de garage staat. Als het kenteken niet geschorst of beeindigt is moet het voertuig verzekerd zijn. Het heeft geen zin om bezwaar te maken als het voertuig kapot is, het kenteken niet geschorst is en je geen verzekering hebt afgesloten.

Het kan zijn dat je inderdaad niet op de rijbaan reed, omdat je gebruik maakte van een verplicht fietspad. Graag horen we waar je precies hebt gereden en ontvangen we foto’s van de situatie.

Hoe vraag ik een artikel 34 WAM-Verklaring op bij mijn verzekeraar? Hoe vraag ik een artikel 34 WAM-Verklaring op bij mijn verzekeraar?

Om aan te tonen dat jouw voertuig wél verzekerd was tijdens de registercontrole moet je een artikel 34 WAM-Verklaring opvragen bij jouw verzekeraar. De verzekeraar meldt jouw (nieuwe) voertuig aan bij de RDW. Het kan zijn dat dit aanmelden wat langer duurt, en dat je in de tussentijd een boete of een waarschuwingsbrief hebt ontvangen.

Neem contact op met de klantenservice van jouw verzekeraar en vraag om een artikel 34 WAM-Verklaring. Iedere autoverzekeraar weet wat je daarmee bedoelt.

Je kunt géén artikel 34 WAM-Verklaring aanvragen bij jouw verzekeraar wanneer je de premie niet, of niet op tijd hebt betaald. De dagen dat je niet betaalt, en de verzekering dus geen dekking biedt, loop je het risico een boete te krijgen.

Hoe schors ik mijn kenteken? Of hoe beëindig ik mijn kenteken helemaal? Hoe schors ik mijn kenteken? Of hoe beëindig ik mijn kenteken helemaal?

Schorsen

Ben je van plan het voertuig voor lange tijd niet te gebruiken, of is jouw voertuig kapot, maar ben je van plan hem nog te repareren? Dan kun je voor een jaar het kenteken schorsen. Dat kan op de website van de RDW. Dit kost geld, maar de drie boetes die je ontvangt in een jaar tijd zijn veel duurder dan het schorsen.

Kenteken volledig beeindigen

Ga je het voertuig niet meer repareren? Of ga je het voertuig laten slopen? Beeindig dan het kenteken volledig. Dit kan op de website van de RDW. Voor beeindigen van het kenteken omdat het voertuig definitief de weg niet meer op gaat maar niet wordt gesloopt kun je hier een formulier invullen. Voor beeindigen van het kenteken omdat het voertuig gesloopt wordt moet je hier zijn.