Boete bij een bord verboden in te rijden

Er zijn een aantal verschillende borden die aangeven dat het verboden is een straat in te rijden. Tegenwoordig worden veel van dit soort boetes automatisch opgelegd via camerasystemen, maar het kan ook voorkomen dat een agent of een handhaver jou heeft zien rijden op een plek waar dit niet mag. Toch zijn er ook een aantal situaties waarin deze boete onterecht wordt opgelegd.


Hieronder lees je meer over deze situatie en wat dit voor jou kan betekenen.

Wanneer is het verboden ergens in te rijden?

Een verbod om ergens in te rijden wordt meestal aangeduid met een bord uit de C-categorie. De bekendste twee daarvan zijn het bord C1 (gesloten in beide richtingen), en het bord C2 (gesloten vanaf deze richting). Op deze overzichtspagina zie je alle C-borden.

Wanneer heeft bezwaar maken onder andere zin?

Wanneer de boete via een camerasysteem wordt gecontroleerd Wanneer de boete via een camerasysteem wordt gecontroleerd

Net als bij een snelheidsboete kan een verbod om ergens in te rijden met een camera geconstateerd worden. Dit is toegestaan, maar aan geautomatiseerde handhaving zijn strenge regels verbonden.

Zo moet bijvoorbeeld het bord verboden in te rijden zichtbaar zijn op de foto, zodat daarmee bewezen is dat je voorbij het bord bent gegaan. Al deze regels zijn vastgelegd in het Beleidskader geslotenverklaringen van het OM.

Wanneer je niet wordt staande gehouden Wanneer je niet wordt staande gehouden

Het kan natuurlijk voorkomen dat een agent of handhaver jou, of jouw auto heeft gezien terwijl deze ergens reed waar dit eigenlijk niet mocht. In principe moet de agent of handhaver jou dan staande houden, zodat vastgesteld kan worden wie het voertuig bestuurt.

Dit voorkomt dat de eigenaar van het voertuig opeens een boete krijgt voor iets wat hij of zij niet gedaan heeft. Dat staande gehouden moet worden is vastgelegd in de wet. Word je niet staande gehouden? Dan moet daarvoor een goede reden zijn. Wij kunnen tijdens het bezwaar voor je uitvinden of er een goede reden was of niet.

Wanneer je na het zien van de geslotenverklaring snel omdraait Wanneer je na het zien van de geslotenverklaring snel omdraait

Soms kan het voorkomen dat je het bord pas heel laat ziet, en dat je dan al door de camera bent gezien, maar als je kunt aantonen dat je weer bent omgedraaid, dan is dat in sommige gevallen voldoende om de boete te verlagen.

Zo is er een zaak bekend in Utrecht, in de milieuzone, waarbij een bestuurder na het zien van het bord is gaan kijken of hij de milieuzone wel in mocht, en hem daarna alsnog snel uit is gereden. Zijn of haar boete werd verlaagd tot €0.

Wanneer je jouw locatie alléén via deze weg kon bereiken Wanneer je jouw locatie alléén via deze weg kon bereiken

Het kan zo zijn dat je een bepaalde locatie probeert te bereiken, die alléén via een bepaalde weg te bereiken is.

Bestemmingsverkeer wordt in het RVV omschreven als een bestuurder van wie het reisdoel op een locatie ligt die in de buurt van een weg is, die verboden is om in te rijden, maar die alleen via deze weg te bereiken is.

Een goed voorbeeld is een zaak die wij gedaan hebben voor een mevrouw die naar de manege in Den Ilp moest. Die weg is tijdens de spits eigenlijk gesloten, maar er is maar één weg om de manege te bereiken. De boete is in dat geval dus onterecht opgelegd.