Boete APK verlopen

Boete ontvangen voor een voertuig met een verlopen APK keuring? In onderstaande blog lees je hoeveel deze boete je gaat kosten, hoe de wetgeving over de boete APK verlopen in elkaar zit en hoe je het beste bezwaar kunt maken tegen deze boete.

Laat ons gratis bezwaar voor je maken
Boete APK verlopen 2023

APK Keuringsbewijs

Heb je geen geldige APK en staat het voertuig op jouw naam? Dan krijg je hier een boete voor. (Feitcode K045B) De boete voor een verlopen APK keuring kost je 169 euro. Deze boete is in 2023 verhoogd, in 2022 betaalde je 159 euro. Beide bedragen zijn inclusief administratiekosten van het CJIB.

Elk voertuig moet een geldig keuringsbewijs hebben. Dit keuringsbewijs mag niet verlopen zijn, dit staat in artikel 72 van de wegenverkeerswet.

Wanneer de geldigheid van de APK keuring verloopt, vind je op de website van de RDW, of op het keuringsbewijs. Meestal krijg je van de RDW een herinnering via de post of via de Berichtenbox.

Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK?

Je hebt twee maanden de tijd nadat jouw APK is verlopen om jouw voertuig APK te laten keuren. Dit betekent echter niet dat je die tijd rond kunt blijven rijden met jouw voertuig. Het rondrijden met een verlopen APK is namelijk strafbaar.

Je mag alleen met dit voertuig de weg op om het voertuig naar de garage te rijden om het APK te laten keuren. Dit moet je ook kunnen aantonen.
Het RDW stuurt je na ongeveer een maand een herinneringsbrief om je voertuig APK te laten keuren.

Heb je na twee maanden nog steeds het voertuig niet laten keuren, of schorsen, dan krijg je automatisch een boete van het CJIB.

Verzekering en een verlopen APK:

Naast het feit dat rondrijden met een verlopen APK je flink wat geld kunt kosten, ben je ook nog eens niet verzekerd. Dit betekent dat als je in een ongeval betrokken raakt, je hier niet verzekerd voor bent. Veroorzaak jij het ongeval? Dan ben je niet voor jezelf, en niet voor de andere partij verzekerd.

Wanneer is een boete voor een verlopen APK dan onterecht?

Redenen om bezwaar te maken

Je hebt jouw kenteken(voertuig) geschorst Je hebt jouw kenteken(voertuig) geschorst

Als je de auto niet gebruikt omdat deze bijvoorbeeld kapot is, en je bezig bent deze te repareren, dan kun je het kenteken laten schorsen door de RDW.

Daarmee schors je dan de verplichtingen van de APK, de verzekering en motorrijtuigenbelasting (MRB) voor maximaal 1 jaar. Is het kenteken geschorst en krijg je deze boete? Dan is hij onterecht. Maak dan altijd bezwaar!

De auto stond bij de garage, of de garage vergeet de auto af te melden De auto stond bij de garage, of de garage vergeet de auto af te melden

Er zijn uitspraken bekend waarin de boete verlaagd wordt wanneer het de schuld van de autogarage is dat de termijn voor de APK niet is gehaald, bijvoorbeeld als de auto een tijdje op het terrein van de garagehouder heeft gestaan om te wachten op de onderhoudsbeurt, of als de garagehouder de auto vergeet af te melden bij de RDW.

Veelgestelde vragen

Boete APK verlopen

Hoe duur is de boete APK verlopen? Hoe duur is de boete APK verlopen?

De boete voor een verlopen APK keuring kost 169 euro.

Deze boete is in 2023 verhoogd, in 2022 betaalde je 159 euro. Beide bedragen zijn inclusief administratiekosten van het CJIB.

Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK?

De dag dat jouw APK keuring is verlopen mag je de weg niet meer op met dit voertuig. Je mag alleen met dit voertuig de weg op om het voertuig naar de garage te rijden om het APK te laten keuren. Dit moet je ook kunnen aantonen.

Je hebt vanaf de vervaldatum nog twee maanden de tijd om een nieuwe APK keuring te regelen. Doe je dit niet? Dan krijg je een boete. Deze krijg je automatisch twee maanden na de vervaldatum van de APK keuring.

Is een auto zonder APK verzekerd? Is een auto zonder APK verzekerd?

Nee. Wanneer je met een voertuig rijdt dat niet APK gekeurd is, ben je niet verzekerd. Dit betekent dat als je in een ongeval betrokken raakt, je hier niet verzekerd voor bent. Veroorzaak jij het ongeval? Dan ben je niet voor jezelf, en niet voor de andere partij verzekerd.

Is uitstel van de APK keuring mogelijk? Is uitstel van de APK keuring mogelijk?

Ja, dit is mogelijk. Dit heet 'schorsen'. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer het voertuig al langere tijd stil staat door een defect, en dus ook niet de weg op gaat.

Wanneer een voertuig geschorst is mag je hiermee niet de weg op.

Bij een geschorst voertuig wordt ook de verzekeringsplicht stopgezet.

Hoe wordt APK gecontroleerd? Hoe wordt APK gecontroleerd?

De RDW controleert regelmatig of voertuigen aan de keurings-of verzekeringsplicht voldoen. Dit doen ze door een registervergelijking. De RDW vergelijkt hierbij de keurings- en de verzekeringgegevens van het kentekenregister.

Ga ervan uit dat elk voertuig minimaal één keer per jaar volledig wordt gecontroleerd. Dit houdt in dat het voertuig voor beide verplichtingen wordt gecontroleerd.

Wanneer krijg je de boete na verlopen APK? Wanneer krijg je de boete na verlopen APK?

Wanneer de APK van jouw voertuig is verlopen krijg je eerst een waarschuwingsbrief van de RDW, deze krijg je ongeveer één maand na de vervaldatum.

Twee maanden na de vervaldatum krijg je een boete van het CJIB. De kosten van deze boete zijn 169 euro.