25% korting op je Mulderboete bij overschrijding van de redelijke termijn

De hoogste verkeersrechter heeft op 28 juli 2023 overwogen dat er voortaan wel consequenties verbonden zullen worden aan de overschrijding van de redelijke termijn. Wat is deze termijn precies en hoe gaat het in zijn werking? Dat lees je hieronder.

VERHUIZER 1 7 1

De hoogste verkeersrechter heeft op 28 juli 2023 overwogen dat er voortaan wel consequenties verbonden zullen worden aan de overschrijding van de redelijke termijn. Het hof heeft namelijk geoordeeld dat de burger een korting van 25% krijgt op de boete.

Mocht in hoger beroep opnieuw de redelijk termijn van twee jaar overschreden, dan zal er opnieuw 25% korting worden toegepast. Het kan dus zijn dat je twee keer in aanmerking komt voor een strafkorting!

Voorbeeld - redelijke termijn twee keer overschreden
Je ontvangt op 1 augustus 2021 een boete. Deze vind je onterecht en schakelt ons in om bezwaar voor jou in te stellen. Stel dat de rechter op 1 september 2023 een uitspraak heeft gedaan, dan is het redelijk termijn overschreden, wat betekent een korting van 25%. Vervolgens wordt er hoger beroep ingesteld tegen de beslissing van de rechter en op 1 oktober 2023 volgt de uitspraak op het hoger beroep, dan is het redelijke termijn twee keer overschreden, wat dus betekent nog een keer 25% korting op je boete. De redelijke termijn is in dit voorbeeld dus twee keer overschreden, namelijk eerst in aanleg en in hoger beroep.

Conclusie
Over het algemeen lukt het rechtbanken wel om binnen een termijn van twee jaar een uitspraak te doen. Echter zijn er rechtbanken waar deze termijn niet gehaald wordt. Het komt namelijk wel eens voor dat rechtbanken bepaalde zaken minder prioriteit geven, waardoor de redelijke termijn wel overschreden wordt. Mocht dit het geval zijn, dan zullen wij dit tijdens het proces naar voren brengen.