Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Feitcode R560c

De boete met feitcode R560c heeft als officiele omschrijving: het 'handelen in strijd met geslotenverklaring bromfiets of snorfiets met in werking zijn de motor in als milieuzone aangeduid gebied (C13)'. Dit betekent kort gezegd dat de gemeente waar je reed een milieuzone heeft ingesteld voor brom- en snorfietsen en dat jouw voertuig waarschijnlijk te oud is voor deze milieuzone. Deze milieuzones gelden vaak voor brom- en snorfietsen vanaf een bepaald jaartal, bijvoorbeeld 2 of 4 takt brom- of snorfietsen met een Datum Eerste Toelating van voor 2011. Deze Datum Eerste Toelating (DET) vind je op je kentekenbewijs. Op de website van de specifieke gemeente kun je vaak meer informatie vinden welke voertuigen wel en niet toegelaten worden. Milieuzones gelden over het algemeen niet voor elektrische voertuigen.


Hieronder lees je meer over deze boete, en of bezwaar maken zin heeft! Wil je de boete door ons laten bekijken, klik dan op de knop hieronder.

Geslotenverklaring in combinatie met milieuzone

Over het algemeen zijn er twee manieren waarop een boete met feitcode R560c kan worden opgelegd, dat is ofwel via een camerasysteem dat langs de grenzen van de zone is opgesteld, dan wel door een controle en staandehouding door een BOA.

Bij de camerasystemen wil het nog wel eens gebeuren dat het systeem van camera's een verkeerd kenteken heeft gelezen en dat je dus onterecht een boete hebt gekregen. Maak in dat geval altijd op tijd bezwaar zodat je niet onterecht hoeft te betalen. In sommige gemeenten kun je de foto's van de overtreding downloaden, dus het valt altijd aan te raden om even te controleren of het wel jouw voertuig was. In de gemeente Amsterdam kun je deze foto's bijvoorbeeld inzien via deze website van de gemeente, op: https://ontheffingen.amsterdam.nl/publiek/.

De Datum Eerste Toelating wordt meestal direct uit de gegevens van de RDW gehaald, dus die lijkt over het algemeen goed te kloppen. Een milieuzone geldt alleen voor brom- of snorfietsen met een verbrandingsmotor, dus als je een elektrisch voertuig hebt dan zou je deze boete ook niet mogen krijgen.

Let daarnaast goed op of de bebording wel klopt. De feitcode R560c maakt dat er verplicht een bord C13 geplaatst moet zijn. Twijfel je of dit bord er staat dan is een bezwaar ook een goed idee! Voor het handhaven met camerasystemen zijn namelijk zeer strenge beleidskaders opgesteld, waar vaak niet aan voldaan wordt. Zo moeten bijvoorbeeld elke maand alle borden worden gecontroleerd op zichtbaarheid. Wij kunnen dit zogenaamde schouwrapport ook kosteloos voor je opvragen.

Kortom, er zijn veel redenen waarom deze boete met feitcode R560c onterecht kan zijn opgelegd. Onze juristen vragen het dossier op en kijken of alles klopt, zonder dat het jou iets kost. Je boete dien je binnen een paar minuten in door op de knop 'Maak bezwaar' te drukken en de stappen te doorlopen.