Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Feitcode R397ea

De officiele omschrijving van een boete met feitcode R397ea is het 'als bestuurder een voertuig parkeren op een parkeergelegenheid met een ander doel dan de aangegeven wijze.' In 2021 is deze boete 100 euro. Deze omschrijving is een beetje onduidelijk, maar wat ermee bedoeld wordt is dat je niet mag parkeren op parkeerplekken met een bepaald doel, als jij niet aan dit doel voldoet. De meest voorkomende situatie is dat men parkeert op een plek voor het opladen van elektrische voertuigen. Wanneer jouw auto niet aan het opladen is, dan parkeer je als het ware met een ander doel dan waarvoor de plek bedoeld is. Als het doel elektrisch laden is, dan moet je ook aangesloten zijn aan de laadpaal, wat betekent dat als je parkeert op een dergelijke plek met een elektrisch voertuig zonder aangesloten te zijn, je deze boete ook kunt verwachten.

Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Voertuig parkeren met ander doel

Dat het niet is toegestaan om een voertuig te parkeren met een ander doel dan de aangegeven wijze volgt uit artikel 24 lid 1 sub d Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Zoals gezegd komt deze boete vrijwel alleen voor wanneer men op een parkeerplaats parkeert die bedoeld is voor het opladen van elektrische voertuigen.

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Jouw auto stond aan de laadpaal Jouw auto stond aan de laadpaal

Je parkeerde wel op deze parkeerplaats, omdat je voldeed aan het doel van de parkeerplaats. Dit is bijvoorbeeld het geval als je jouw elektrische auto op hebt geladen op een speciaal hiervoor bedoelde laadplek. Let op dat het dus een parkeerplek is voor opladen, en niet voor elektrische voertuigen. Zorg dus dat je altijd aan het opladen bent!

Let ook op dat in sommige gemeenten handhavers in de gaten houden of het voertuig vol is of niet, omdat je dan technisch gezien ook niet meer aan het opladen bent. Om boetes te voorkomen is het aan te raden om het voertuig op tijd weer te verplaatsen zodra deze vol is. Juridisch gezien is deze werkwijze van de handhavers nog wel twijfelachtig, dus maak altijd bezwaar!

Je stond niet geparkeerd, maar je was bijvoorbeeld aan het laden en lossen Je stond niet geparkeerd, maar je was bijvoorbeeld aan het laden en lossen

Wanneer je aan het laden en lossen bent, of je bent iemand onmiddellijk aan het laten in- of uitstappen, val je niet onder de definitie van parkeren. Deze handelingen mag je dus wel uitvoeren op een parkeerplaats voor elektrisch laden. Let wel op dat het om onmiddellijke handelingen gaat, wat betekent dat je eigenlijk niet van het voertuig weg mag zijn.