Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Feitcode R315a

Wanneer je een boete hebt gekregen voor het niet gebruiken van een rijbaan staat er R315a op de boete, met als omschrijving: als bestuurder van een motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken door te rijden over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of het ruiterpad. Hieronder vind je meer informatie over deze boete. Zo kom je erachter of bezwaar maken zinvol is in jouw geval.

Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Rijden over de stoep, een fietspad of een ruiterpad

Rijden over de stoep, een fietspad of een ruiterpad is verboden in Nederland. Dit volgt uit artikel 10 Reglement verkeersregels en verkeerstekens, waarin staat dat je als bestuurder van bijvoorbeeld een auto niet mag stilstaan of rijden op de stoep, op een fietspad of op een ruiterpad. Dus ook als je iemand wilt laten in- of uitstappen, of je wilt even iets in de auto zetten of laden/lossen, dan mag dit niet op deze plekken.

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Wanneer de plek waar je reed er niet uit ziet als een stoep Wanneer de plek waar je reed er niet uit ziet als een stoep

Ziet de plek waar jij gereden hebt er niet uit als een stoep, dan heb je een reden om bezwaar te maken. Is er bijvoorbeeld geen stoeprand? Worden er geen grijze vierkante tegels gebruikt? Zijn er misschien parkeervakken aangelegd op de stoep en reed je bijvoorbeeld over een parkeervak? De boete is terecht als een normale weggebruiker de plek waar jij staat zou herkennen als een stoep, een fietspad of een ruiterpad.

Je hebt een ontheffing van het RVV Je hebt een ontheffing van het RVV

Heb jij een ontheffing voor werkzaamheden die je moet verrichten en heb je deze ontheffing zichtbaar achter de voorruit liggen? Vaak hoef je dan niet te voldoen aan artikel 10 RVV, en mag je bijvoorbeeld over de stoep rijden als dat moet om bij de plek te komen waar je de werkzaamheden moet verrichten. Let wel goed op dat je genoeg ruimte overlaat voor voetgangers en mensen in een rolstoel.

Wanneer de rijbaan en het voetpad er bijna hetzelfde uit zien en er geen stoeprand is Wanneer de rijbaan en het voetpad er bijna hetzelfde uit zien en er geen stoeprand is

Het komt vaak voor dat je een boete krijgt voor het rijden over de stoep of een fietspad, terwijl jij dacht dat het helemaal geen stoep was. Een voorbeeld hiervan is de ‘shared space’, waar auto’s, fietsers en voetgangers de ruimte delen. De stoep heeft hier vaak dezelfde bestrating als de rijbaan, wat betekent dat het eigenlijk geen stoep meer is. Dit zie je bijvoorbeeld goed op de Oudegracht in Utrecht. De zijkanten van de rijbaan zijn in dit geval geen stoep, en je kunt dan ook zeker bezwaar maken!