Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Feitcode R309

Wanneer je een boete hebt gekregen voor het niet gebruiken van de rijbaan bij het ontbreken van een fietspad staat er R309 op de boete, met als omschrijving: als (snor)fietser bij ontbreken verplicht fietspad (G11) of fiets/bromfietspad (G12a) niet de rijbaan gebruiken. Deze boete krijg je o.a. wanneer je in een voetgangersgebied fietst. Hieronder vind je meer informatie over deze boete. Zo kom je erachter of bezwaar maken zinvol is in jouw geval.


Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Geen gebruik maken van de rijbaan

Art. 5 lid 2 van het RVV bepaalt: Fietsers en snorfietsers gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. De vraag is dus waar je precies gereden hebt, op de rijbaan of op een stoep of in een voetgangersgebied. Daarnaast moet jij jezelf wel kunnen verdedigen tegen een boete, dus is het ook de vraag of je bent staande gehouden en hoe duidelijk het proces-verbaal is. Tijdens het bezwaar krijg je ook het proces-verbaal opgestuurd, zodat je kunt controleren of de boete terecht is of niet.

Wanneer heeft bezwaar maken onder andere zin?

Wanneer je niet bent staande gehouden Wanneer je niet bent staande gehouden

In het verkeersrecht is het zo bepaald dat een agent of BOA, wanneer er een mogelijkheid bestaat om jou staande te houden, deze verplicht is je ook daadwerkelijk staande te houden. Als er een boete wordt opgelegd aan de kentekenhouder, terwijl er wel een mogelijkheid tot staande houden bestond, dan moet de boete worden vernietigd!

Wanneer je je niet kan verdedigen en het proces-verbaal niet compleet is Wanneer je je niet kan verdedigen en het proces-verbaal niet compleet is

Het proces-verbaal van de agent moet aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet duidelijk omschreven zijn wat er precies is waargenomen, welke wet je hebt overtreden, en waar je de gedraging precies zou hebben verricht (bijv. een hectometerpaalnummer op de snelweg). Voldoet het proces-verbaal niet, dan heb je kans dat de boete verlaagd of vernietigd wordt.

Wanneer je op de juiste plek reed Wanneer je op de juiste plek reed

Wanneer er geen een verplicht fietspad of bromfietspad is, dan mag je alleen de rijbaan gebruiken als fietser of snorfietser, en niet bijvoorbeeld de stoep of een voetgangersgebied. Reed jij op iets dat aan te merken valt als een rijbaan, waar bijvoorbeeld ook auto's toegang tot hebben? Dan heb je een goede reden voor een bezwaar.