Onterechte boete? Wij helpen je!

Meer over Appjection chevron-right

Feitcode R303a

Wanneer je een boete hebt gekregen voor het niet gebruiken van de rijbaan bij het ontbreken van een fietspad staat er R303a op de boete, met als omschrijving: niet zoveel mogelijk rechts houden op een andere weg dan auto(snel)weg. Deze boete krijg je wanneer je op een andere weg dan een snelweg niet op de rechter rijstrook rijdt terwijl er wel vrije ruimte bestaat op de meest rechter rijstrook. Hieronder vind je meer informatie over deze boete. Zo kom je erachter of bezwaar maken zinvol is in jouw geval.


Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Niet zoveel mogelijk rechts aanhouden

Art. 3 lid 1 van het RVV bepaalt: Bestuurders zijn verplicht zoveel mogelijk rechts te houden. De vraag is dus of je op een baan met meerdere rijstroken op de meest rechter rijstrook hebt gereden. In de praktijk zien we vaak dat agenten in een undercovervoertuig deze boete geven aan mensen die onnodig links blijven rijden. Deze boete kun je al krijgen als je maar een paar honderd meter, of een kilometer op een andere baan rijdt dan de meest rechter, terwijl er ruimte was om rechts te rijden.

Daarnaast moet jij jezelf wel kunnen verdedigen tegen een boete, dus is het ook de vraag of je bent staande gehouden en hoe duidelijk het proces-verbaal is. Tijdens het bezwaar krijg je ook het proces-verbaal opgestuurd, zodat je kunt controleren of de boete terecht is of niet.

Wanneer heeft bezwaar maken onder andere zin?

Wanneer je niet bent staande gehouden Wanneer je niet bent staande gehouden

In het verkeersrecht is het zo bepaald dat een agent of BOA, wanneer er een mogelijkheid bestaat om jou staande te houden, deze verplicht is je ook daadwerkelijk staande te houden. Als er een boete wordt opgelegd aan de kentekenhouder, terwijl er wel een mogelijkheid tot staande houden bestond, dan moet de boete worden vernietigd!

Wanneer je je niet kan verdedigen en het proces-verbaal niet compleet is Wanneer je je niet kan verdedigen en het proces-verbaal niet compleet is

Het proces-verbaal van de agent moet aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet duidelijk omschreven zijn wat er precies is waargenomen, welke wet je hebt overtreden, en waar je de gedraging precies zou hebben verricht (bijv. een hectometerpaalnummer op de snelweg). Voldoet het proces-verbaal niet, dan heb je kans dat de boete verlaagd of vernietigd wordt.