Laat gratis rechtshulp niet verdwijnen, teken de petitie.

Door een nieuwe wet is de gratis rechtshulp in gevaar, teken de petitie om onze gratis dienstverlening te redden

close

Alles over boetes

Italiaanse boetes

Waarschuwing - Verwarnung

In Duitsland is het boeteregime in principe landelijk geregeld in de Gesetz über Ordnungswidrigkeiten (OWiG). Op die manier zijn alle regels rondom betalen, termijnen en verleggen van de boetes voor elke boete opleggende instantie hetzelfde. De boetesoorten en het boetebedrag worden centraal door de federale overheid bepaald in de ‘feitencatalogus’ oftewel de ‘Tatbestandskatalog’.

Duitsland kent alleen geen Centraal incassobureau zoals het Nederlandse CJIB of het Franse ANTAI. De boetes worden opgelegd door de regionale en lokale entiteiten zoals steden en provincies. Het is daarom belangrijk dat je weet bij welke instantie je moet zijn, en dat je weet op welke manier zij hun administratieve processen hebben ingeregeld als je een boete in Duitsland wilt verleggen naar de huurder.

Een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Je ontvangt een Verwarnung (waarschuwing) wanneer de boete onder de 60 euro is. Daarboven ontvang je een Bussgeldbescheid (een boete).
  • Je bent gehouden om binnen 7 dagen de Verwarnung te betalen, of informatie omtrent de bestuurder aan te leveren. Anders loop je het risico dat de Verwarning omgezet wordt in een Bussgeldbescheid, waarbij het bedrag met €28,50 wordt verhoogd. De Verwarnung wordt dan geannuleerd.
  • In de praktijk is die 7 dagen termijn meestal niet zo strikt, maar waar de grens precies ligt is afhankelijk van de instantie.