Select Page

Snelheidsboete

Wanneer krijg je deze boete en wanneer is het onterecht?

Maak bezwaar

Hoe maak ik bezwaar tegen een snelheidsboete?

Je kan tegen een een snelheidsboete tot 30 km/h te hard op twee manieren bezwaar maken:

  • Je schrijft een bezwaarschrift en stuurt dit per post aan het CVOM.
  • Je schrijft een bezwaarschrift en dient dit digitaal in bij het digitaal loket van het CVOM.

Je kan ook bezwaar maken door op deze pagina op de knop Maak bezwaar te drukken, waarop Appjection automatisch al het onderstaande en meer, gratis voor je controleert! Klik op de knop Maak bezwaar, en volg de stappen. Je bent binnen een aantal minuten klaar.

Hoe kan ik uitzoeken of ik te hard heb gereden en of de snelheidsovertreding onterecht is?

Als je door een flitspaal bent geflitst (zie het kopje door wie wordt deze boete opgelegd?) dan zul je eerst de flitsfoto moeten bekijken. Die kun je downloaden in het digitaal loket van het CJIB. Als er geen flitsfoto beschikbaar is, dan is de boete hoogstwaarschijnlijk opgelegd door een agent. Een flitsfoto ziet er als volgt uit:

Op de foto zie je altijd een aantal gegevens, zo zie je de tijd en de locatie, je ziet het kenteken van het voertuig dat is geflitst, je ziet de snelheid van het voertuig en je ziet de rijstrook. Rijstroken worden van links naar rechts geteld. RD betekent de rijstrook RechtDoor. RD1 is dus de linker rijstrook voor rechtdoor, RD2 is de rechter rijstrook voor rechtdoor. Als het jouw kenteken is, jouw auto, en de juiste rijstrook, dan heb je waarschijnlijk te hard gereden.

Wat je dan nog kunt controleren is of de flitspaal wel juiste metingen doet (of de flitspaal wel geijkt is). Ieder jaar moet de flitspaal gecontroleerd worden. Deze rapporten worden op de website van het CJIB gepubliceerd. Aan de hand van de locatie op de flitsfoto kun je naar de juiste flitspaal navigeren. Daarnaast kun ook op het HHM nummer zoeken. Het HHM nummer (fotofilmnummer) kun je vinden in het digitaal loket van het CJIB, onder het kopje: ‘Opsporingsinstantie‘. Klik op de webiste van het CJIB op de knop Digitaal Loket (DigiD nodig voor inloggen).

Van wie heb ik deze snelheidsboete gekregen?

Een snelheidsboete kan op twee manieren worden geregistreerd. Flitspalen en camera’s houden een groot aantal wegen en kruispunten in Nederland in de gaten (24 uur per dag). Daarnaast kunnen politieagenten mensen beboeten wanneer zij iemand te hard zien rijden. Wie of wat jouw de boete heeft gegeven kun je zien op de boete van het CJIB door te kijken onder het kopje ‘Wanneer‘. Staat hier: ‘vastgesteld door Adm. verwerking flitsgegevens CJIB‘, dan ben je door een flitspaal geflitst. Staat dat er niet dan is de boete opgelegd door de politie. Vaak staat er dan onder hetzelfde kopje bijvoorbeeld: ‘Vastgesteld door Verkeershandhavingsteam‘ (zie bijvoorbeeld het plaatje hieronder) of ‘Vastgesteld door Politie Haaglanden‘. Deze gegevens staan dus op de boete vermeld die je van het CJIB krijgt opgestuurd, maar je kunt ze ook vinden in het digitaal loket van het CJIB, onder het kopje: ‘Opsporingsinstantie‘. Klik op de webiste van het CJIB op de knop Digitaal Loket (DigiD nodig voor inloggen).

Statistieken en boetebedragen

In 2016 zijn snelheidsboetes 7.972.245 keer opgelegd volgens de laatste gegevens van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (rapport Criminaliteit en Rechtshandhaving). De feitcode begint met een V en een cijfer dat het aantal kilometers te hard aangeeft, bijvoorbeeld VA008. De letter na de V geeft aan op wat voor een weg je reed, en of er sprake was van wegwerkzaamheden. Hieronder vind je een kort overzicht. Hieronder zie je hoe duur een boete voor te hard rijden is.

Binnen de bebouwde kom
Feitcode Omschrijving Boetebedrag
VA004-VA030   VB004-VB030 VC004-VC030 Te hard rijden binnen de bebouwde kom €27-329
VS004-VS029 Te hard rijden binnen de bebouwde kom bij een maxsnelheid van 30 km/h. €45-405
VV004-VV029 Te hard rijden binnen een erf €45-405
VD004-VD029   VE004-VE029 Te hard rijden binnen de bebouwde kom tijdens wegwerkzaamheden €45-405
Buiten de bebouwde kom op een autoweg
Feitcode Omschrijving Boetebedrag
VF004-VF030   VG004-VG030 VH004-VH030 Te hard rijden buiten de bebouwde kom op een autoweg €24-312
VI004-VI030   VK004-VK030 Te hard rijden buiten de bebouwde kom op een autoweg tijdens wegwerkzaamheden €37-378
Buiten de bebouwde kom op een autosnelweg
Feitcode Omschrijving Boetebedrag
VL001-VL030   VM004-VM030 VN004-VN030 Te hard rijden buiten de bebouwde kom op een autosnelweg €24-279
VO004-VO030   VP004-VP030 Te hard rijden buiten de bebouwde kom op een autosnelweg tijdens wegwerkzaamheden €31-364
 

Zelf ook een onterechte verkeersboete?

Maak bezwaar