SNEL­HEIDS­BOETE

Je krijgt een snelheidsboete wanneer je bent geflitst of wanneer je wordt beboet door de politie. Een snelheidsboete tot 30 km/u is een boete van het CJIB. Deze boete kan onterecht zijn, als bijvoorbeeld de flitspaal een verkeerde meting heeft gedaan. Op deze pagina staat meer informatie over hoe de boete wordt vastgesteld, of dit terecht is en hoe je een flitsfoto kunt opvragen bij het CJIB. Is de boete onterecht, dan kan je via Appjection gratis en snel bezwaar maken door op de knop ‘Maak nu bezwaar’ te klikken.

Maak bezwaar

Maak gratis en snel bezwaar via Appjection

Als je het niet eens bent met deze boete, dan kan je hiertegen bezwaar maken of kan je Appjection vragen dit namens jou te doen. Als je Appjection je bezwaar laat behandelen, dan zullen wij de hele procedure namens jou doorlopen, en je op de hoogte houden van de status van het bezwaar. Je kan je boete indienen door op de knop ‘Maak bezwaar’ te drukken en de stappen te volgen. Binnen twee minuten heb je een gratis bezwaar.

Heb je nog vragen, kijk dan of jouw vraag hieronder staat, of lees de veelgestelde vragen.

Meer informatie over door snelheidsboetes

Wie of wat heeft mij deze snelheidsboete gegeven?
Een snelheidsboete kan op twee manieren worden geregistreerd, door een flitspaal of de politie. Op de boete van het CJIB staat onder het kopje ‘Wanneer’ wie of wat de boete heeft gegeven:

1. Ben je geflitst door een flitspaal dan staat er: ‘vastgesteld door Adm. verwerking flitsgegevens CJIB‘

2. Staat er niks, dan is de boete opgelegd door de politie. Vaak staat er dan onder hetzelfde kopje bijvoorbeeld: ‘Vastgesteld door Verkeershandhavingsteam’ (zie het plaatje hieronder) of ‘Vastgesteld door Politie Haaglanden‘. Deze gegevens staan op de boete die je van het CJIB krijgt opgestuurd, maar je kunt ze ook vinden in het digitaal loket van het CJIB, onder het kopje: ‘Opsporingsinstantie’.

Ben ik terecht geflitst?
Als je door een flitspaal bent geflitst (zie het kopje: door wie wordt deze boete opgelegd?), dan bekijk je eerst de flitsfoto. De flitsfoto download je in het digitaal loket van het CJIB. Is er geen flitsfoto beschikbaar, dan is de boete hoogstwaarschijnlijk opgelegd door de politie. Een flitsfoto ziet er als volgt uit:

Onderaan de foto staan een aantal gegevens, zoals de tijd en locatie, het kenteken van het voertuig dat is geflitst, de snelheid van het voertuig en de rijstrook. Rijstroken worden van links naar rechts geteld. RD betekent de rijstrook RechtDoor. RD1 is dus de linker rijstrook voor rechtdoor, RD2 is de rechter rijstrook voor rechtdoor. Klopt het kenteken, het voertuig en de rijstrook, dan heb je waarschijnlijk te hard gereden.

Is dit het geval, dan kan je nog controleren of de flitspaal wel juiste metingen doet. De flitspaal moet hiervoor ‘geijkt’ zijn. Dit houdt in dat de flitspaal ieder jaar gecontroleerd moet worden of deze correcte metingen doet. De rapporten hiervan worden op de website van het CJIB gepubliceerd. Aan de hand van de locatie op de flitsfoto kun je naar de juiste flitspaal navigeren. Daarnaast kun ook op het HHM nummer zoeken. Het HHM nummer (fotofilmnummer) kun je vinden in het digitaal loket van het CJIB, onder het kopje: ‘Opsporingsinstantie’.

Boetebedragen
Hieronder vindt je een kort overzicht van de boetebedragen voor snelheidsovertredingen. Deze overtredingen worden op je boete aangeduid met een feitcode die begint met de letter V en een cijfer dat het aantal kilometers te hard aangeeft, bijvoorbeeld VA008. De letter na de V geeft aan op wat voor een weg je reed, en of er sprake was van wegwerkzaamheden.

Binnen de bebouwde kom
Feitcode Omschrijving Boetebedrag
VA004-VA030, VB004-VB030, VC004-VC030 Te hard rijden binnen de bebouwde kom €27-329
VS004-VS029 Te hard rijden binnen de bebouwde kom bij een maxsnelheid van 30 km/h. €45-405
VV004-VV029 Te hard rijden binnen een erf €45-405
VD004-VD029, VE004-VE029 Te hard rijden binnen de bebouwde kom tijdens wegwerkzaamheden €45-405
Buiten de bebouwde kom op een autoweg
Feitcode Omschrijving Boetebedrag
VF004-VF030, VG004-VG030, VH004-VH030 Te hard rijden buiten de bebouwde kom op een autoweg €24-312
VI004-VI030, VK004-VK030 Te hard rijden buiten de bebouwde kom op een autoweg tijdens wegwerkzaamheden €37-378
Buiten de bebouwde kom op een autosnelweg
Feitcode Omschrijving Boetebedrag
VL001-VL030, VM004-VM030, VN004-VN030 Te hard rijden buiten de bebouwde kom op een autosnelweg €24-279
VO004-VO030, VP004-VP030 Te hard rijden buiten de bebouwde kom op een autosnelweg tijdens wegwerkzaamheden €31-364
Verhoogd boetebedrag bij wegwerkzaamheden en in 30 km/h zones
Rijd je te hard in de buurt van wegwerkzaamheden of in een 30 km/h zone, dan is je boete tot wel 30% duurder dan bij een normale snelheidsboete.

Heb je een onterechte boete?

Fotografeer de boete

Camera Om bezwaar te maken hebben we je boete nodig, een foto is al voldoende.

Upload de foto

upload Je boete wordt geanalyseerd en er wordt automatisch bepaald wat de vervolgstappen zijn.

Beantwoord de vragen

Beantwoord vragen We stellen je een aantal vragen over de situatie zodat we een goed bezwaar kunnen maken.

Klaar!

Klaar voor het bezwaar Is de boete onterecht, dan dienen wij direct bezwaar voor je in.

Maak snel bezwaar

Zelf ook een onterechte boete?

Maak bezwaar