Select Page

Door rood rijden

Wanneer krijg je deze boete en wanneer is deze onterecht?

Maak bezwaar

Is de boete onterecht?

Wanneer je een stoplicht nadert en hij springt op oranje denk je vaak hem nog wel nét te kunnen halen. De wet bepaalt alleen dat je al moet stoppen bij oranje, tenzij dit redelijkerwijs niet mogelijk is. Zie art. 68 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV):

Toch kan een boete voor door rood rijden nog wel eens onterecht worden opgelegd. Zo zijn wij bijvoorbeeld de volgende situaties tegengekomen:

  • Een bestuurder nadert het stoplicht, dat op oranje springt. De bestuurder remt nog, maar stopt pas na de stopstreep. De flitspaal ziet alleen geen verschil tussen stoppen na de stopstreep en door rood rijden. De boete voor stoppen na de stopstreep is maar 95 euro, in plaats van 230 euro (feitcode R620).
  • Een bestuurder slaat linksaf bij groen licht, maar krijgt toch een boete thuisgestuurd. Op de foto staat als rijstrook ‘1 RD’, wat betekent de linker rijstrook voor rechtdoor (zie foto). De bestuurder ging alleen linksaf. De flitspaal heeft dus een fout gemaakt.
  • Een bestuurder wil naar rechts afslaan, maar er staat een vrachtwagen met pech voor het stoplicht (zie foto). De bestuurder rijdt langs de vrachtwagen over de rijbaan voor rechtdoor en slaat rechtsaf terwijl het stoplicht naar rechts op groen staat, en het stoplicht voor rechtdoor op rood. Je zal dan toch een boete ontvangen omdat de flitspaal denkt dat je rechtdoor reed.

Door wie wordt deze boete opgelegd?

Een boete voor door rood rijden kan op twee manieren worden geregistreerd. Óf door een flitspaal, óf door een agent. Flitspalen en camera’s houden een groot aantal kruispunten in Nederland in de gaten (24 uur per dag). Daarnaast kunnen politieagenten mensen beboeten wanneer zij iemand door rood zien rijden. Wie of wat jouw de boete heeft gegeven kun je zien op de boete van het CJIB door te kijken onder het kopje ‘Wanneer‘. Staat hier: ‘vastgesteld door Adm. verwerking flitsgegevens CJIB‘, dan ben je door een flitspaal geflitst. Staat dat er niet dan is de boete opgelegd door de politie. Vaak staat er dan onder hetzelfde kopje bijvoorbeeld: ‘Vastgesteld door Verkeershandhavingsteam‘ (zie bijvoorbeeld het plaatje hieronder) of ‘Vastgesteld door Politie Haaglanden‘. Deze gegevens staan dus op de boete vermeld die je van het CJIB krijgt opgestuurd, maar je kunt ze ook vinden in het digitaal loket van het CJIB, onder het kopje: ‘Opsporingsinstantie‘. Klik op de webiste van het CJIB op de knop Digitaal Loket (DigiD nodig voor inloggen). Kom je er niet uit dan kun je ons altijd om hulp vragen door een e-mail te sturen naar info@appjection.nl.

Hoe kan ik uitzoeken of ik echt door rood reed?

Als je door een flitspaal bent geflitst (zie het kopje door wie wordt deze boete opgelegd?) dan zul je eerst de flitsfoto moeten bekijken. Die kun je downloaden in het digitaal loket van het CJIB. Aan de hand van de foto kun je bepalen of de boete wel terecht was. Zo kan de flitspaal wel eens geactiveerd worden voor de verkeerde baan, of het verkeerde voertuig (zie het kopje Is de boete onterecht). Een flitsfoto ziet er als volgt uit:

Op de foto zie je altijd een aantal gegevens, zo zie je de tijd en de locatie, je ziet het kenteken van het voertuig dat is geflitst, je ziet de snelheid van het voertuig, je ziet de geeltijd (tijd dat het stoplicht in totaal op oranje heeft gestaan) en je ziet de roodtijd (hoe lang het stoplicht op rood stond tijdens het nemen van de foto).

Aan de hand van de snelheid kun je berekeken waar je ongeveer was toen de flitspaal op rood sprong. Hiervoor zet je je snelheid om in meters per seconde, door de kilometer per uur te delen door 3,6. De uitkomst is hoeveel meter je ongeveer verwijderd was van de plek op de foto toen het stoplicht op rood sprong.

In het bovenstaande voorbeeld is dat dus 48/3,6=13,33 meter per seconde.  De roodtijd is precies een seconde, dus deze bestuurder was zo’n 13 meter verwijderd van de plek op de foto toen het stoplicht op rood ging. Zo kun je zien dat deze bestuurder wel degelijk door rood is gereden.

Je kunt de boete ook uploaden op deze website, waarop Appjection automatisch al het bovenstaande en meer, gratis voor je controleert! Klik op de knop Maak bezwaar, en volg de stappen.

Statistieken en boetebedragen

In 2016 is de boete voor door rood rijden 297.366 keer opgelegd volgens de laatste gegevens van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (rapport Criminaliteit en Rechtshandhaving). De feitcode is R602 en de boetebedragen voor door rood rijden in 2018 zijn als volgt:

Auto of motor €230
Scooter (brom- en snorfiets) €160
Fiets of gehandicaptenvoertuig €90
Voetganger €45

Zelf ook een onterechte verkeersboete?

Maak bezwaar