Door rood rijden

Een boete voor door rood rijden kan in sommige gevallen onterecht zijn: als je nog bent gestopt na de stopstreep bijvoorbeeld, of als de flitspaal een fout heeft gemaakt. Hieronder lees je meer over deze boete, en of bezwaar maken zin heeft! Wil je de boete door ons laten bekijken, klik dan op de knop hieronder.

 

Maak bezwaar

Hoe wordt deze boete opgelegd?

Meestal wordt een boete voor door rood rijden opgelegd door een flitspaal, zodat er een flitsfoto beschikbaar is waarop te zien is hoe lang het stoplicht op rood stond en hoe hard je reed. Hiermee kun je berekenen of je nog had kunnen stoppen, met de ‘remwegformule’. Op een flitsfoto kunnen ook andere dingen te zien zijn, zoals een verkeersregelaar, of een ambulance waarvoor jij plaats maakte. Het kan ook zijn dat een agent iemand door rood heeft zien rijden, en de boete uitschrijft op het kenteken. Op de boete kun je zien of het een flitspaal was of niet, onder het kopje ‘Wanneer’ staat dan: Adm. verwerking flitsgegevens CJIB.

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Je bent door rood gereden op aanwijzing van een verkeersregelaar of agent

Wij zien vaak dat wanneer het verkeer geregeld wordt door een verkeersregelaar of agent, dat de flitspaal dan alsnog aan staat. Omdat jij doet wat de politie of de verkeersregelaar zegt, is deze boete volledig onterecht. Het is dan ook aan te raden om altijd de flitsfoto even te bekijken, als je de afgelopen tijd zo’n situatie hebt meegemaakt.

Je bent nog gestopt na de stopstreep

Het kan gebeuren dat je niet meer kon stoppen vóór de stopstreep, en dat je daar achter staat. Je bent dan niet door rood gereden, maar de flitspaal denkt van wel. De boete voor stoppen na de stopstreep is maar 95 euro, in plaats van 240 euro.

Je reed om een stilstaand voertuig heen, terwijl jouw rijbaan groen heeft

Het komt voor dat een voertuig voor het stoplicht stil staat bijvoorbeeld vanwege pech. Vaak moeten bestuurders dan om het voertuig heen rijden bij groen, om zo hun weg te kunnen vervolgen. Als je dan bijvoorbeeld rechtsaf slaat via de rijbaan voor rechtdoor, en rechtdoor heeft nog rood licht, dan krijg je automatisch een boete. Vanwege de omstandigheden is deze alleen onterecht.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Wij kunnen de boete voor je bekijken, en gratis bezwaar maken als deze onterecht is opgelegd. 

Overige informatie

Hoe vraag ik mij flitsfoto op bij het CJIB?

De flitsfoto vind je in het digitaal loket van het CJIB. Deze vind je hier, op de website van het CJIB: https://www.cjib.nl/ik-wil-mijn-flitsfoto-bekijken. Als de boete op jouw naam staat dan zie je de boete meteen na het inloggen, en dan kun je daar de flitsfoto’s downloaden. Als de auto niet op jouw naam staat, bijvoorbeeld omdat je de auto least, dan moet je op ‘zoek boete’ drukken. Is er geen flitsfoto beschikbaar, dan is de boete hoogstwaarschijnlijk opgelegd door de politie.

Wat staat er allemaal op de flitsfoto vermeld

Een flitsfoto kan er zo uit zien:

Onderaan de foto staan een aantal gegevens, zoals de tijd en locatie, het kenteken van het voertuig dat is geflitst, de snelheid, de rijstrook, de geeltijd (aantal seconden oranje bij het nemen van de foto) en de roodtijd (aantal seconden rood bij het nemen van de foto).

Aan de hand van de snelheid kun je berekenen waar je ongeveer was toen de flitspaal op rood sprong. Hiervoor zet je je snelheid om in meters per seconde, door jouw snelheid in kilometer per uur te delen door 3,6. De uitkomst is hoeveel meter je ongeveer verwijderd was van de plek op de foto toen het stoplicht op rood sprong.

In het bovenstaande voorbeeld is dat dus 48/3,6=13,33 meter per seconde.  De roodtijd is precies een seconde, dus deze bestuurder was zo’n 13 meter verwijderd van de plek op de foto toen het stoplicht op rood ging. Zo kun je berekenen dat deze bestuurder door rood is gereden.

Heb je een onterechte boete?

Upload de foto

upload Je boete wordt geanalyseerd en er wordt automatisch bepaald wat de vervolgstappen zijn.

Beantwoord de vragen

Beantwoord vragen We stellen je een aantal vragen over de situatie zodat we een goed bezwaar kunnen maken.

Klaar!

Klaar voor het bezwaar Is de boete onterecht, dan dienen wij direct bezwaar voor je in.

Maak snel bezwaar

Zelf ook een onterechte boete?

Maak bezwaar