DOOR ROOD RIJDEN

Een boete voor door rood rijden kan in sommige gevallen onterecht zijn: als je nog bent gestopt na de stopstreep bijvoorbeeld, of als de flitspaal een fout heeft gemaakt. Op deze pagina staat meer informatie over hoe de boete wordt vastgesteld, of dit terecht is en hoe je een flitsfoto kunt opvragen bij het CJIB. Is de boete onterecht, dan kan je via Appjection gratis en snel bezwaar maken door op de knop ‘Maak nu bezwaar’ te klikken.

Maak bezwaar

Maak gratis en snel bezwaar via Appjection

Als je het niet eens bent met deze boete, dan kan je hiertegen bezwaar maken of kan je Appjection vragen dit namens jou te doen. Als je Appjection je bezwaar laat behandelen, dan zullen wij de hele procedure namens jou doorlopen, en je op de hoogte houden van de status van het bezwaar. Je kan je boete indienen door op de knop ‘Maak bezwaar’ te drukken en de stappen te volgen. Binnen twee minuten heb je een gratis bezwaar.

Heb je nog vragen, kijk dan of jouw vraag hieronder staat, of lees de veelgestelde vragen.

Meer informatie over door rood rijden

Is de boete voor door rood rijden onterecht?

Een boete voor door rood rijden kan onterecht worden opgelegd. Zo zijn wij bijvoorbeeld de volgende situaties tegengekomen:

  • Een bestuurder nadert het stoplicht, dat op oranje springt. De bestuurder remt nog, maar stopt pas na de stopstreep. De flitspaal ziet alleen geen verschil tussen stoppen na de stopstreep en door rood rijden. De boete voor stoppen na de stopstreep is maar 95 euro, in plaats van 230 euro (feitcode R620).
  • Een bestuurder slaat linksaf bij groen licht, maar krijgt toch een boete thuisgestuurd. Op de foto staat als rijstrook ‘1 RD’, wat betekent de linker rijstrook voor rechtdoor (zie foto). De bestuurder ging alleen linksaf. De flitspaal heeft dus een fout gemaakt.
  • Een bestuurder wil naar rechts afslaan, maar er staat een vrachtwagen met pech voor het stoplicht (zie foto). De bestuurder rijdt langs de vrachtwagen over de rijbaan voor rechtdoor en slaat rechtsaf terwijl het stoplicht naar rechts op groen staat, en het stoplicht voor rechtdoor op rood. De flitspaal registreert dit als door rood rijden.
Door wie wordt deze boete opgelegd?

Een snelheidsboete kan op twee manieren worden geregistreerd, door een flitspaal of de politie. Op de boete van het CJIB staat onder het kopje ‘Wanneer’ wie of wat de boete heeft gegeven:

  1. Ben je geflitst door een flitspaal dan staat er: ‘vastgesteld door Adm. verwerking flitsgegevens CJIB‘
  2. Staat er niks, dan is de boete opgelegd door de politie. Vaak staat er dan onder hetzelfde kopje bijvoorbeeld: ‘Vastgesteld door Verkeershandhavingsteam’ (zie het plaatje hieronder) of ‘Vastgesteld door Politie Haaglanden‘. Deze gegevens staan op de boete die je van het CJIB krijgt opgestuurd, maar je kunt ze ook vinden in het digitaal loket van het CJIB, onder het kopje: ‘Opsporingsinstantie’.

Hoe vraag ik een flitsfoto op in het digitaal loket van het CJIB?
Als je door een flitspaal bent geflitst (zie het kopje: door wie wordt deze boete opgelegd?), dan kun je de flitsfoto online downloaden. De flitsfoto vind je in het digitaal loket van het CJIB. Hoe werkt het? Klik eerst op deze link om naar de website van het CJIB te gaan.

Er zijn twee opties:

  1. Je wilt (online) de flitsfoto van jouw auto bekijken, of die van jouw leaseauto;
  2. Je wilt de flitsfoto thuis ontvangen per post.

Klik op de optie die jij wilt. Voor de online optie moet je inloggen met je DigiD. Kies bij het inloggen met DigiD voor de optie ‘ik wil inloggen met een controle via sms’.

Na het inloggen kom je bij het juiste scherm. Hier zie je meteen jouw flitsfoto staan. Als je een leaseauto rijdt druk je op ‘zoek mijn boete’ en vul je de gevraagde gegevens in. Is er geen flitsfoto beschikbaar, dan is de boete hoogstwaarschijnlijk opgelegd door de politie.

Wat staat er allemaal op de flitsfoto vermeld?
Een flitsfoto ziet er als volgt uit:

Onderaan de foto staan een aantal gegevens, zoals de tijd en locatie, het kenteken van het voertuig dat is geflitst, de snelheid, de rijstrook, de geeltijd (tijd dat het stoplicht in totaal op oranje heeft gestaan) en de roodtijd (hoe lang het stoplicht op rood stond tijdens het nemen van de foto).

Aan de hand van de snelheid kun je berekeken waar je ongeveer was toen de flitspaal op rood sprong. Hiervoor zet je je snelheid om in meters per seconde, door de kilometer per uur te delen door 3,6. De uitkomst is hoeveel meter je ongeveer verwijderd was van de plek op de foto toen het stoplicht op rood sprong.

In het bovenstaande voorbeeld is dat dus 48/3,6=13,33 meter per seconde.  De roodtijd is precies een seconde, dus deze bestuurder was zo’n 13 meter verwijderd van de plek op de foto toen het stoplicht op rood ging. Zo kun je zien dat deze bestuurder door rood is gereden.

Heb je een onterechte boete?

Fotografeer de boete

Camera Om bezwaar te maken hebben we je boete nodig, een foto is al voldoende.

Upload de foto

upload Je boete wordt geanalyseerd en er wordt automatisch bepaald wat de vervolgstappen zijn.

Beantwoord de vragen

Beantwoord vragen We stellen je een aantal vragen over de situatie zodat we een goed bezwaar kunnen maken.

Klaar!

Klaar voor het bezwaar Is de boete onterecht, dan dienen wij direct bezwaar voor je in.

Maak snel bezwaar

Zelf ook een onterechte boete?

Maak bezwaar