Select Page

Strafbeschikking (O)

Wat is een strafbeschikking en hoe maak je bezwaar?

Kan ik bij Appjection bezwaar maken tegen een verkeersboete met een O?

Nee. Alleen jijzelf of een advocaat kan schriftelijk bezwaar maken tegen een strafbeschikking.

Wat is een strafbeschikking?

Een strafbeschikking in het verkeer herken je aan de O in de rechterbovenhoek van de boete van het CJIB. In de meeste gevallen krijgen mensen een strafbeschikking in het verkeer omdat ze harder dan 30 km/h te hard rijden. Bij 50 km/h te hard wordt zelfs het rijbewijs ingevorderd. Bezwaar maken tegen een strafbeschikking noemt de overheid ‘verzet instellen’. Let op dat wanneer je bezwaar maakt tegen een strafbeschikking, de rechter de straf vervolgens kan verminderen, maar ook kan vermeerderen.

Hoe maak ik zelf bezwaar tegen een boete?

Als je bezwaar wil maken dan moet je de boete niet betalen. Als je de strafbeschikking betaalt dan geef je als het ware toe dat je datgene gedaan hebt wat op de boete staat.

Dit kan op drie manieren:

1. Heb je een formulier gekregen bij de boete?

Volg de instructies op de boete en op het formulier, en stuur het formulier per post terug naar het CJIB. Vergeet niet de reden op te geven waarom je het oneens bent met de boete en vergeet ook geen handtekening te zetten.

2. Heb je geen formulier gekregen bij de boete?

Dan moet je zelf een brief schrijven. Zorg dat hierin op zijn minst de volgende dingen vermeld zijn:

  • Jouw eigen naam en adres
  • De datum waarop je de brief stuurt
  • CJIB-nummer van de boete
  • De gronden van het beroep, oftewel waarom je het niet met de boete eens bent
  • Jouw handtekening

Vergeet niet een kopie van de beschikking bij het bezwaarschrift te voegen.
Stuur je brief naar het adres dat wordt genoemd in de boete.

3. In persoon verzet instellen

Je kunt als laatst ook langsgaan bij een kantoor van het Openbaar Ministerie om in persoon verzet in te stellen. Op de website van het Openbaar Ministerie vind je het dichtstbijzijnde kantoor.

Hoe lang heb ik om bezwaar te maken?

Je hebt 2 weken om bezwaar te maken. Hierna vervalt de mogelijkheid tot verzet. Ben je het niet eens met de strafbeschikking, dan zal je snel moeten handelen. Als je de strafbeschikking van het CJIB hebt ontvangen, dan staat op de boete aangegeven hoe je bezwaar maakt. Vaak moet je een formulier invullen dat meegezonden is met de boete.

Moet ik de boete betalen als ik de boete wil aanvechten?

Nee. Als je een strafbeschikking betaalt kun je niet meer in bezwaar. Als je de strafbeschikking betaalt dan geef je als het ware toe dat je datgene gedaan hebt wat op de boete staat. Wil je bezwaar maken, dan moet je de boete dus niet betalen!

Wat gebeurt er nadat ik bezwaar heb gemaakt?

Er zijn twee opties:

  1. Je krijgt een uitnodiging voor een zitting bij de rechter
  2. De officier wijzigt de boete of trekt de boete in (seponeren).

Als je op tijd (binnen 2 weken na de dagtekening van de boete) bezwaar maakt, dan krijg je vanzelf een brief met daarin de datum van de zitting bij de rechter. Bij de rechter kun je aangeven waarom je het niet eens bent met de boete. Het kan tot wel 2 jaar duren tot je een uitnodiging krijgt voor de zitting. Je kunt met het Openbaar Ministerie bellen om te vragen wat de status is van je bezwaar. Kijk voor meer informatie op de website van het CJIB of op de website van het Openbaar Ministerie .

Zelf ook een onterechte verkeersboete?

Maak bezwaar