Mogelijke wijzigingen in boetebedragen bij kleine overtredingen en bij gevaarlijk weggedrag


Een commissie met daarin o.a. medewerkers van de Politie, het Openbaar Ministerie en het CJIB hebben een voorstel gedaan voor het aanpassen van de boetebedragen voor bepaalde overtredingen, naar aanleiding van afspraken die daarover zijn gemaakt in het regeerakkoord. Het idee achter de wijzigingen is om kleine overtredingen die relatief weinig gevaar opleveren minder zwaar te beboeten, en overtredingen die juist veel gevaar opleveren duurder te maken. Een aantal boetes die eigenlijk onbegrijpelijk duur waren worden daarmee meer in lijn gebracht met het gevaar dat deze opleveren. Zo wordt bijvoorbeeld de boete voor onnodig geluid veroorzaken verlaagd van 400 euro naar 250 euro. De volledige stukken kun je lezen op de website van de Tweede Kamer.


In het voorstel wordt met name de verwachting uitgesproken dat door de aanpassingen van het boetestelsel verwacht wordt dat de verkeersveiligheid omhoog gaat door het zwaarder bestraffen van ernstige verkeersovertredingen. Of de veiligheid op de weg daadwerkelijk groter wordt is natuurlijk nog maar de vraag, nu dit ook afhankelijk is van de pakkans en dus van de handhaving.


Ook hoopt de commissie dat het draagvlak voor de relatief lichtere vergrijpen wordt vergroot doordat deze relatief minder hard gestraft worden. Wij zien bij Appjection in elk geval dat met name tegen de boetes van 400 euro (onnodig geluid maken, het parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats en het niet laten uitstappen van passagiers uit een bus) relatief vaak bezwaar wordt gemaakt door de enorme bedragen. Daarbij wordt ook vaak door rechtzoekenden aangegeven dat men niet voldoende draagkracht heeft om zo'n groot bedrag in een keer te betalen, als ook dat men niet begrijpt waarom deze boetes zo duur zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een snelheidsovertreding. Men moet namelijk maar liefst 37 km/h te hard rijden op de snelweg om een boete te krijgen van meer dan 400 euro. In dat opzicht denken wij als rechtsbijstandverleners dat deze wijzigingen iets meer balans kunnen gaan brengen in het systeem van de boetes.


Hieronder een lijst met een aantal bekendgemaakte wijzigingen:

De volgende boetes worden waarschijnlijk duurder:


  • Het vasthouden van een telefoon (mobiel elektronisch apparaat) van 250 naar 350 euro.
  • Het niet zo veel mogelijk rechts rijden (onnodig links rijden) op een autoweg of snelweg van 140 euro naar 210 euro.
  • Het niet verlenen van voorrang aan een voorrangsvoertuig van 240 euro naar 340 euro.
  • Het vervoeren van minderjarigen zonder gordel verhogen van 140 euro naar 210 euro.


De volgende boetes worden waarschijnlijk juist goedkoper:


  • Kleinere snelheidsovertredingen onder de 10 km/u worden iets goedkoper.
  • Het veroorzaken van onnodig geluid gaat van 390 euro naar 240 euro.
  • In- en uitstappende passagiers voorbijrijden zonder hen de gelegenheid te geven in- of uit te stappen van 390 euro naar 240 euro.
  • Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats van 390 euro naar 300 euro.
  • Ook krijg je straks mogelijk geen boete voor de eerste 3 kilometer snelheidsoverschrijding op de 130 km/u wegen. Op alle andere wegen was dat al zo.


Mocht je een vraag hebben over jouw boete, of wil je (kosteloos) bezwaar maken? Neem dan contact op of dien je boete in via de 'Maak bezwaar' knop op onze website!

Reviews

Onze klanten over Appjection

Een makkelijke en snelle manier om bezwaar te maken tegen verkeersboetes. En nog gratis ook.Lees hier de volledige review.

Hans Van Teijlingen

4 januari 2021

H

Heel veel dank voor de succesvolle behandeling van mijn bezwaar tegen de mij opgelegde parkeerboete. Mocht het onverhoopt ooit nog eens gebeuren maak ik graag weer gebruik van uw diensten.

Mirjam Brans

14 februari 2021

M

Zeer snelle hulp en indien alles niet helemaal compleet is helpen ze je daar ook bij. Top

Fons Van Boxtel

9 februari 2021

F

Dit bedrijf verricht wonderen. Alleen sta je tegenover de overheid met je rug tegen de muur maar hun hebben mij geholpen bij een ten onrechte parkeer boete. Dus ik zeg een dikke 10.

Gerard Holtmaat

19 februari 2021

G

Snel, accuraat, zeer klantvriendelijk, helder en met succes de boete laten vernietigen.