Een telefoon op schoot tijdens het rijden, mag dat nou wel of niet?

Het korte antwoord is: ja, dit mag, zoals de rechtbank Rotterdam heeft bepaald in deze uitspraak. Hieronder het lange antwoord.

De tijd dat het legaal was om achter het stuur te telefoneren is allang voorbij. Het is inmiddels bijna 20 jaar geleden dat het verboden werd om als bestuurder te bellen, sms’en en internetten vanuit een rijdende auto. In de loop der jaren is dit verbod uitgebreid naar bestuurders van alle voertuigen. Daarnaast is het verbod ook uitgebreid tot het vasthouden van allerlei soorten mobiel elektronische apparaten, zoals tablets, laptops, navigatieapparaten, camera’s en e-readers.


In 2020 zijn de slimme camera’s ingezet om automobilisten die tijdens het rijden een telefoon vasthouden te kunnen beboeten. Het systeem registreert of de automobilist een mobiel elektronisch apparaat vasthoudt. Sinds de inzetting van de slimme camera’s zijn er al veel boetes bij automobilisten op de deurmat gevallen voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden. Deze gedraging valt onder feitcode R545. Sommige automobilisten worden echter onterecht beboet. Bij het inzien van de flitsfoto’s blijkt vaak dat de automobilist de telefoon niet in zijn handen had, maar dat het apparaat op schoot lag en niet met de handen werd bediend. Begrijpelijk is dat er onduidelijkheid ontstaat over wat een automobilist nou wel en niet mag met een telefoon achter het stuur. In deze blog zal dan ook ingegaan worden op de vraag of het hebben van een mobiel elektronisch apparaat op je schoot onder ‘’vasthouden’’ valt.


In beginsel kan het op schoot hebben liggen van een mobiel elektronisch apparaat niet worden aangemerkt als vasthouden. Het voorgaande wordt tevens door verkeersofficier Achilles Damen bevestigd. De verkeersofficier bij het Openbaar Ministerie heeft zich in een interview met het AD over deze kwestie uitgelaten. Achilles Damen stelt dat het op schoot hebben liggen van een telefoon in principe niet verboden is, het voorschrift gaat immers over vasthouden. Bij het indienen van het administratief beroep tegen deze onterechte boetes zien we echter dat het Openbaar Ministerie het beroep bijna altijd zal afwijzen. De officier van justitie stelt dat het begrip ‘’vasthouden’’ ruim moeten worden uitgelegd en om deze reden ook het op schoot hebben liggen van een telefoon onder vasthouden valt.


Na de afwijzing van de officier van justitie kun je beroep aantekenen bij de kantonrechter. Het beroep zal dan behandeld worden door een rechter. Een van onze juristen zal aanwezig zijn bij de zitting. Uit ervaring weten we dat de kans om een zaak te winnen hoger is als je zelf ook aanwezig bent bij de zitting.


Wil jij een R545 boete aanvechten? Wij helpen je graag! Ons team van gespecialiseerde juristen staat het gehele jaar voor jou klaar om het hele juridische proces uit handen te nemen. En het mooiste daarvan is, dat doen we helemaal gratis!

Reviews

Onze klanten over Appjection

Een makkelijke en snelle manier om bezwaar te maken tegen verkeersboetes. En nog gratis ook.Lees hier de volledige review.

Hans Van Teijlingen

4 januari 2021

H

Heel veel dank voor de succesvolle behandeling van mijn bezwaar tegen de mij opgelegde parkeerboete. Mocht het onverhoopt ooit nog eens gebeuren maak ik graag weer gebruik van uw diensten.

Mirjam Brans

14 februari 2021

M

Zeer snelle hulp en indien alles niet helemaal compleet is helpen ze je daar ook bij. Top

Fons Van Boxtel

9 februari 2021

F

Dit bedrijf verricht wonderen. Alleen sta je tegenover de overheid met je rug tegen de muur maar hun hebben mij geholpen bij een ten onrechte parkeer boete. Dus ik zeg een dikke 10.

Gerard Holtmaat

19 februari 2021

G

Snel, accuraat, zeer klantvriendelijk, helder en met succes de boete laten vernietigen.