Dubbele boete

Soms ontvang je meerdere boetes tegelijk. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn. Soms zijn de boetes automatisch onterecht en in sommige gevallen is het toegestaan voor de verbalisant om meerdere boetes uit te delen.


Hieronder lees je meer over deze boete, en of bezwaar maken zin heeft! Wil je de boete door ons laten bekijken, klik dan op de knop hieronder.

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Een dubbele boete is onterecht wanneer je twee keer bestraft wordt voor hetzelfde feit. Dit heet ook wel het ne bis in idem principe. Stel je bijvoorbeeld voor dat je één keer door rood rijdt, maar je krijgt twee boetes. Hieronder lees je meer specifieke situaties.

Wanneer je meerdere boetes krijgt voor één gedraging

Heb je meerdere boetes ontvangen voor dezelfde gedraging? Dan is er een kans dat één van de boetes onterecht is opgelegd. Dit is vaak op te maken uit de dagen en de tijden waarop de boetes zijn opgelegd. Wanneer de tijdstippen van beide boetes zo dicht bij elkaar liggen is de kans groot dat jij niet de mogelijk heb gehad om je te corrigeren. Bijvoorbeeld: je rijdt tegelijkertijd over een tram- en een busbaan. Betrokkene wordt beboet voor zowel het rijden op de trambaan als het rijden over de busbaan. In dit geval gaat het om een zelfde gedraging, en moet een van de boetes worden vernietigd.

Wanneer je dezelfde boete twee keer op een dag krijgt

Hierbij moet het gaan om dezelfde gedraging. Dit zal daarom bijna alleen voorkomen wanneer je verkeerd geparkeerd staat. Het komt regelmatig voor dat je dan een boete krijgt van de politie, en daarna van de gemeente. Slechts één boete is dan terecht. Wanneer je ondertussen je auto hebt verplaatst, en je ontvangt weer een boete, dan kan het zijn dat ze beide terecht zijn opgelegd.

Wanneer je geen mogelijkheid hebt gekregen om je gedrag aan te passen

Het kan voorkomen dat jij niet de kans hebt gehad om jouw gedrag aan te passen. Je bent bijvoorbeeld op vakantie en de gemeente plaatst een tijdelijk verbod om te parkeren, omdat er in jouw straat werkzaamheden worden verricht. Vervolgens ontvang je een aantal dagen achter elkaar een boete, of jouw auto wordt weggesleept. De boetes zijn dan mogelijk onterecht opgelegd omdat jij de auto niet hebt kunnen verplaatsen, en niet op de hoogte kon zijn van de tijdelijke regels.

Lees alle veelgestelde vragen

Wanneer heeft bezwaar maken geen zin?

In welke gevallen is het een terechte boete.

Wanneer je meerdere snelheidsboetes achter elkaar krijgt op dezelfde weg, of heel kort achter elkaar

Heb je meerdere snelheidsboetes gekregen met daartussen enkele minuten? Deze boetes voelen zeer onterecht, maar vaak zijn deze wel terecht opgelegd. Flitspalen worden namelijk alleen geplaatst nadat er sprake is geweest van een nieuwe verkeerssituatie (bijvoorbeeld een kruispunt). Als het goed is worden bij deze nieuwe verkeerssituatie de borden met de maximumsnelheid nogmaals herhaald. Hierdoor worden de boetes los van elkaar gezien en valt er juridisch helaas weinig tegenin te brengen.

Wanneer je meerdere snelheidsboetes gekregen hebt een aantal dagen achter elkaar, bijvoorbeeld omdat de snelheid is aangepast

Voor snelheidsboetes moet je altijd kijken naar de borden met de maximumsnelheid. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om op te letten hoe hard er gereden mag worden. Worden de borden veranderd, dan moet je je aan de nieuwe maximumsnelheid houden. Het heeft juridisch gezien weinig zin om bezwaar te maken, tenzij er iets niet deugt aan de borden.

Lees alle veelgestelde vragen