Boete Door rood rijden

Door rood rijden kan worden vastgesteld door een flitspaal, of door een agent. Op de boete staat de volgende omschrijving: “niet stoppen voor rood licht: driekleurig verkeerslicht”. Hieronder vind je meer informatie over deze boete. Zo kom je erachter of bezwaar maken zinvol is in jouw geval.


Wil je de boete meteen door een van onze juridisch medewerkers laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Uiteraard staan hier alleen de belangrijkste gronden voor bezwaar. Twijfel je over jouw boete? Doorloop dan de intake!

De auto op de flitsfoto is niet jouw auto

Als je een boete voor door rood rijden ontvangt, staat op de boete altijd de locatie vermeld. Heb je het gevoel dat je daar nooit bent geweest? Dan is het raadzaam om de flitsfoto’s te bekijken. Controleer of het kenteken en type auto wel overeenkomen met die van jouw auto. Het kan gebeuren dat de flitspaal het kenteken verkeerd uit heeft gelezen, bijvoorbeeld omdat een K als een X wordt uitgelezen. In enkele gevallen blijkt dat je kenteken is gestolen of gekopieerd.

Er is geen flitsfoto en je bent niet staande gehouden

Op de boete staat vermeld wie de boete heeft opgelegd. Daar kan ook een afdeling van de politie staan, in plaats van een flitspaal. Zo weet je dat de waarneming gedaan is door een agent. Deze agent is verplicht jou ook staande te houden, dus doet hij dit niet dan is dat reden voor een bezwaar!

Je bent door rood gereden op aanwijzing van een verkeersregelaar of agent

Met enige regelmaat zien we dat je een boete krijgt voor door rood rijden, terwijl je een aanwijzing van de politie of een verkeersregelaar hebt opgevolgd. In dat geval stond de flitspaal alsnog aan. De boete voor door rood rijden is in dit soort gevallen onterecht opgelegd. De flitsfoto’s dienen hierbij als belangrijk bewijsstuk.

Je bent nog gestopt na de stopstreep

Het kan gebeuren dat je niet meer kon stoppen vóór de stopstreep, en dat je daar achter staat. Je bent dan niet door rood gereden, maar de flitspaal denkt van wel. De boete voor stoppen na de stopstreep is maar 95 euro, in plaats van 240 euro.

Je reed om een stilstaand voertuig heen, terwijl jouw rijbaan groen heeft

Het komt voor dat een voertuig voor het stoplicht stil staat bijvoorbeeld vanwege pech. Vaak moeten bestuurders dan om het voertuig heen rijden bij groen, om zo hun weg te kunnen vervolgen. Als je dan bijvoorbeeld rechtsaf slaat via de rijbaan voor rechtdoor, en rechtdoor heeft nog rood licht, dan krijg je automatisch een boete. Vanwege de omstandigheden is deze alleen onterecht.

Lees alle veelgestelde vragen

Wanneer heeft bezwaar maken geen zin?

In welke gevallen is het een terechte boete.

Je bent van mening dat de geeltijd te kort is

Bezwaar maken tegen de boete is niet zinvol indien je een klacht hebt over de geeltijd van het verkeerslicht. De geeltijd geeft aan hoe lang een verkeerslicht op oranje staat. Deze tijd staat altijd op de flitsfoto vermeld en is gemiddeld 3,0 seconden. Deze tijd is niet wettelijk vastgelegd. Daarom slaagt een beroep op het feit dat de geeltijd te kort is niet.

De remwegformule toont aan dat er voldoende tijd was om te stoppen

Om te bepalen of er voldoende tijd was om te stoppen voor het rode verkeerslicht wordt gebruik gemaakt van de remwegformule. Bij deze formule wordt rekening gehouden met de gereden snelheid, de remvertraging en hoe lang het stoplicht op oranje en rood heeft gestaan. Indien uit de remwegformule blijkt dat er voldoende tijd was om te remmen en er geen sprake is van bijzondere omstandigheden, is bezwaar maken niet zinvol.

Lees alle veelgestelde vragen

Overige informatie

Hoe wordt deze overtreding vastgesteld?

Meestal wordt een boete voor door rood rijden opgelegd door een flitspaal, zodat er een flitsfoto beschikbaar is waarop te zien is hoe lang het stoplicht op rood stond en hoe hard je reed. Hiermee kun je berekenen of je nog had kunnen stoppen, met de ‘remwegformule’. Op een flitsfoto kunnen ook andere dingen te zien zijn, zoals een verkeersregelaar, of een ambulance waarvoor jij plaats maakte. Het kan ook zijn dat een agent iemand door rood heeft zien rijden, en de boete uitschrijft op het kenteken. Op de boete kun je zien of het een flitspaal was of niet, onder het kopje ‘Wanneer’ staat dan: Adm. verwerking flitsgegevens CJIB.

Hoe vraag ik mijn flitsfoto op bij het CJIB?

De flitsfoto vind je in het digitaal loket van het CJIB. Deze vind je hier, op de website van het CJIB.
Als de boete op jouw naam staat dan zie je de boete meteen na het inloggen, en dan kun je daar de flitsfoto’s downloaden.

Als de auto niet op jouw naam staat, bijvoorbeeld omdat je de auto least, dan moet je op ‘zoek boete’ drukken.

Is er geen flitsfoto beschikbaar, dan is de boete hoogstwaarschijnlijk opgelegd door de politie.

Wat staat er allemaal op de flitsfoto vermeld?

Een flitsfoto kan er zo uit zien:

Voorbeeld flitsfoto


Onderaan de foto staan een aantal gegevens, zoals de tijd en locatie, het kenteken van het voertuig dat is geflitst, de snelheid, de rijstrook, de geeltijd (aantal seconden oranje bij het nemen van de foto) en de roodtijd (aantal seconden rood bij het nemen van de foto).

Aan de hand van de snelheid kun je berekenen waar je ongeveer was toen de flitspaal op rood sprong. Hiervoor zet je je snelheid om in meters per seconde, door jouw snelheid in kilometer per uur te delen door 3,6. De uitkomst is hoeveel meter je ongeveer verwijderd was van de plek op de foto toen het stoplicht op rood sprong.

In het bovenstaande voorbeeld is dat dus 48/3,6=13,33 meter per seconde. De roodtijd is precies een seconde, dus deze bestuurder was zo’n 13 meter verwijderd van de plek op de foto toen het stoplicht op rood ging. Zo kun je berekenen dat deze bestuurder door rood is gereden.

Lees alle veelgestelde vragen