Boete voor het vasthouden van een telefoon

Tijdens het (auto)rijden mag je geen mobiel elektronisch apparaat vasthouden. Hier valt in elk geval een telefoon, een tablet of een andere mediaspeler onder. Heb jij een boete gekregen voor het vasthouden van een telefoon of bellen in de auto? Hieronder lees je meer over deze boete, en of bezwaar maken zin heeft!


Wil je de boete meteen door een van onze juridisch specialisten laten bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Boete telefoon vasthouden auto

Mobiel elektronisch apparaat vasthouden

De boete (R545) voor het aanraken van je telefoon, of een andere elektronisch apparaat, wordt opgelegd wanneer je deze tijdens het rijden aanraakt. Dat betekent dat het niet relevant is of je daadwerkelijk aan het bellen bent. Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen op deze regel, die kunnen maken dat je onterecht beboet bent voor het aanraken van een elektronisch apparaat.

Wanneer heeft bezwaar maken zin?

Dit is enkel een opsomming van een aantal goede redenen voor een bezwaar. Twijfel je over jouw boete? Doorloop dan de intake!

Wanneer jouw telefoon in de telefoonhouder zit

Je mag jouw telefoon wel aanraken als deze vast zit in een telefoonhouder. De wetgever heeft naar aanleiding van eerdere rechtspraak geoordeeld dat het mogelijk moet zijn om bijvoorbeeld een omleiding op jouw navigatie te accepteren wanneer deze wordt aangeboden, en dit betekent dat je bijvoorbeeld ook een inkomend gesprek kunt opnemen.

Wanneer je volledig stil staat wanneer je de telefoon of het apparaat aanraakt

De wet bepaalt dat je deze boete alleen kunt krijgen als je rijdend je telefoon of een mobiel elektronisch apparaat aanraakt. Dit betekent dat je wanneer je volledig stilstaat deze boete onterecht is opgelegd. Hierbij kun je denken aan het stilstaan achter een stoplicht, in een file, of voor een brug.

Wanneer je niet wordt staande gehouden

Bij deze specifieke boete, voor het vasthouden van de telefoon of mobiel elektronisch apparaat, is de agent verplicht jou staande te houden om te controleren of het echt een telefoon of mobiel elektronisch apparaat betreft. Dat staande gehouden moet worden is daarnaast vastgelegd in de wet. Word je niet staande gehouden? Dan is deze boete in principe ten onrechte opgelegd, nu niet achterhaald is wat jij precies zou hebben aangeraakt.

Wanneer je iets hebt aangeraakt dat geen mobiel elektronisch apparaat is

Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een smartwatch. De wetgever heeft bepaald dat dit niet valt onder een mobiel elektronisch apparaat. Denk je dat wat jij vast had geen mobiel elektronisch apparaat was? Dan kunnen onze juristen kijken of de boete onterecht is opgelegd.

Lees alle veelgestelde vragen

Wanneer heeft bezwaar maken geen zin?

In welke gevallen is het een terechte boete.

De auto reed op autopilot

Sommige auto’s kunnen worden ingesteld op autopilot. Toch mag je jouw telefoon niet vasthouden als je deze functie gebruikt. In de rechtspraak is bepaald dat je namelijk nog steeds bestuurder bent. Een bestuurder is noodzakelijk, bijvoorbeeld om te bepalen waar de auto heen gaat en om bij noodsituaties in te grijpen. Je bent als bestuurder verantwoordelijk voor wat de auto doet.

Lees alle veelgestelde vragen